Motellet där tiden stått stilla

Strategiskt beläget invid riksettan, E4:s föregångare, invigdes i februari 1959 Motell Filbyter i Tallboda.

Foto:

Linköping2018-10-13 12:00

Till anläggningen hörde en bensinstation vilken, enligt reklamen, kunde erbjuda biltvätt, smörjning med mera medan bilägaren i lugn och ro åt i motellets matsal. Tidningen Östgöten skrev att Motell Filbyter var en riktig prydnad för riksettan. Såväl Dagens Nyheter som Svenska Dagbladet hade också positiva notiser om det nya motellet, den sistnämnda tidningens notis kombinerades med ett foto. DN skrev att Filbyter räknades till den högsta klassens motell.

LÄS MER: Motellets dagar kan vara räknade

Motellet och bensinmacken ägdes och drevs inledningsvis av två äkta par, Marianne och Åke Reinholdsson samt Elisabeth och WilgotKjellergren. De förstnämnda löste emellertid ganska snart ut de sistnämnda.

Motellet hade inledningsvis 14 rum med sammanlagt 23 bäddar, men utökades på 1960-talet med ytterligare sju rum. Dubbelrummen, som var inrymda i den låga längan, gav resenären möjlighet att parkera sin bil alldeles framför dörren. Vid varje entrédörr fanns en stickkontakt där motorvärmare kunde anslutas.

Matsalen hade plats för 60 och kaféet för 25 gäster. Öppettiderna var generösa. Köket var öppet mellan 06.30 och 01.30.

I matsalen fanns, för gästernas trevnad, en öppen spis, en radio och en tv. Däremot klargjorde Marianne Reinholdsson 1963 för DN att det aldrig kommer någon jukebox till motellet.

För ritningarna svarade den östgötske ingenjören Rolf Grynning, som mellan 1953 och 1966 var anställd på Brunskogs arkitektkontor. Det var Linköpingsbyggmästaren Mats Lindstrand som svarade för byggnadsarbetena. Enligt Östgöten var inredningen både praktisk och trivsam. Tidningen framhöll särskilt den sobra färgsättningen.

Ulla och Gösta-Lars Tonström tog över motellet 1966. Efter makens bortgång 1968 drev Ulla Tonström själv verksamheten. Hon hade 24 anställda.

Under de åren var smörgåsarna med motellets egna köttbullar mycket populära. Efterfrågan var också stor på så kallade patentsmörgås med skinka och ägg. Varje morgon bakades även egna wienerbröd. Med åren kom en brödkaka kallad Taxi Special, med stekt falukorv och två ägg, bli en storsäljare.

Motellen har beskrivits som gästgiveriernas efterföljare. Deras placering motiverades av att bilisterna skulle slippa söka sig in i stadskärnorna för att få natthärbärge. Sveriges allra första motell öppnades försommaren 1954 i Fleninge utanför Helsingborg, det är ännu i drift.

Det elegantaste var nog Gyllne Ratten strax söder om Stockholm. Det inreddes med möbler från NK och invigdes till och med av kung Gustaf VI Adolf i mars 1957. Gyllne Ratten revs 2006. Bland de östgötska motellen kan nämnas att såväl Sjögestads som Rycklösa motell invigdes redan 1954.

Tack till Joel Grynning, Bo Peter Persson, Göran Reinholdsson och Göran Tonström.

Har du frågor om Linköping förr? Skicka dem till Johan Rödin, Corren, 581 89, Linköping. Eller mejla johan.rodin@corren.se. Frågorna vidare­befordras till Gunnar Elfström.
Annons i Corren våren 1957.
Annons i Corren våren 1957.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!