Moduler i Mjärdevi stoppas

Linköpings kommun är på väg att hyra 169 bostäder i de två torn som ska byggas vid Linköping arena – de ska användas som tillfälliga bostäder för flyktingar.

Bostad. I ett av de torn som redan byggts vid arenan hyr kommunen 40 lägenheter med två sängar i varje.

Bostad. I ett av de torn som redan byggts vid arenan hyr kommunen 40 lägenheter med två sängar i varje.

Foto: Per Olsson

LINKÖPING2017-01-16 16:39

Botrygg börjar inom de närmaste dagarna att bygga två nya torn vid Linköping arena – 14 respektive 8 våningar höga – och under tisdagen väntas kommunstyrelsen i Linköping fatta beslut om att hyra samtliga de 169 företagslägenheter som inreds i tornen.

Det rör sig om enrummare på cirka 28 kvadratmeter, möblerade och utrustade med två sängar. Linköpings kommun hyr redan 40 sådana lägenheter i ett av de två torn som stod klara i somras.

Detta nya avtal ger så pass många sängplatser att de modulhus som kommunen planerat i Mjärdevi inte längre behövs. Enligt tjänstemännen som arbetat fram underlaget hade dessutom modulhusen blivit betydligt dyrare än det avtal som nu skrivs med Botrygg.

Avtalet innebär att kommunen hyr de 169 bostäderna under åtta år för 11 357 829 kronor om året. När siffrorna bryts ner får varje lägenhet en månadshyra på cirka 5 600 kronor per månad.

För Linköpings kommun är detta en lägre summa än flera av de tidigare hyresavtal som tecknats i så kallade blockförhyrningar med privata fastighetsägare.

Botryggs vd Adam Cocozza uppger att hyran ligger i nivå med den de tar ut när lägenheterna används som företagslägenheter

– Det här är i stort sett samma hyra som vi tar där. Alla andra alternativ som kommunen har är betydligt dyrare och dessutom är baracklösningarna en skamfläck för stadsmiljön, säger han.

Som jämförelsepriser anger han att deras lägenheter vid arenan får en hyra på cirka 2 400 kronor per kvadratmeter och år. Han jämför det med hyran för Stångåstadens modulhus i Vidingsjö som är cirka 6 000 kronor per kvadratmeter och år.

Även Fedja Serhatlic, Linköpings kommuns bostadsstrateg, håller med om att hyran för modulhus är hög.

– Tillfälliga förhyrningar i bostadsmoduler är generellt dyra, säger han.

Att Linköpings kommun över huvud taget tecknar avtal för alla dessa bostäder beror på att regeringen våren 2016 införde en lag – anvisningslagen – som innebär att varje kommun är skyldig att ta emot ett visst antal flyktingar. För Linköping innebär det 632 personer under 2017. Staten skickar också med statsbidrag under de två första åren som ska räcka till hyra för bostaden.

Om inte alla de 169 företagslägenheterna skulle behövas till flyktingar så ser kommunstyrelsen möjligheten att hyra ut till andra målgrupper som behöver tillfälliga bostäder.

Botrygg har lovat att lägenheterna ska stå klara i december i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!