Mickelsmäss i Gamla Linköping

Årets Mickelsmäss i Gamla Linköping hade aktiviteter både i stadskvarteren och på Valla gård.

Per Inge och Anna–Karin Gredeskog hade med sig äpple som Lars-Olov Rosenström skulle sortbestämma på gårdagens Mickelsmäss i gamla Linköping.

Per Inge och Anna–Karin Gredeskog hade med sig äpple som Lars-Olov Rosenström skulle sortbestämma på gårdagens Mickelsmäss i gamla Linköping.

Foto: Tord Olsson

Linköping2014-09-28 19:46

Det är andra året i rad som Friluftsmuseet Gamla Linköping anordnar Mickelsmäss, men den här gången utnyttjades hela området.

På söndagen ställde ett 40-tal knallar ut mat, växt och hantverk på torget, medan en rad aktiviteter, till exempel tröskning med både tröskverk och slagtröska, traktorparad, utomhusmatlagning, äppelmusteri och sortbedömning av äpplen och päron arrangerades på Valla gård.

– Det här är en riktig skördefest. Förut arrangerade vi den i mitten av september men då var den mer inriktad på växter. Nu har vi flyttat den till slutet av september när Mickelsmäss brukade firas, säger Kerstin Thornblad, trädgårdsmästare på Friluftsmuseet Gamla Linköping.

På platsen fanns även Lars-Olov Rosenström, pomolog från S:t Anna och svensk expert på historiska päronsorter. Flera besökare sökte hans hjälp och ville få sin frukt sortbestämd. Per Inge och Anna Karin Gredeskog hade flera äpplesorter från sin trädgård, men de särskilt undrade över en från 1800-talet.

– Äpplet var gott men det blir en hemuppgift för mig, säger Lars-Olov Rosenström som tyckte att det var ett svårt bedömningsfall.

Mickelsmäss är en borttappad festhelg, men långt in på 1800-talet var den väldigt uppskattad. Skörden var bärgad, höstslakten hade inletts och pigor och drängar hade en lagstadgad ledighet för att ha möjlighet att hitta nya arbetsgivare. Det är en tradition från bondesamhället där uttrycket Mickelsmäss härstammar från ärkeängeln och kampen mellan gott och ont.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!