Metoden: Unga träd skadas för att rädda liv

I Linköpingsskogarna saknas veteraner, alltså gamla träd som insekterna gillar. Detta vill länsstyrelsen råda bot på.

"Vi har brist på gamla träd och nu råder vi bot på det genom att skada unga träd som kommer att åldras fortare"   säger Frida Nilsson från Länstyrelsen.

"Vi har brist på gamla träd och nu råder vi bot på det genom att skada unga träd som kommer att åldras fortare" säger Frida Nilsson från Länstyrelsen.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-04-19 09:00

– Länsstyrelsen veteraniserar nu 400 träd i nio olika östgötska områden i ett EU-finansierat projekt. Här i Stavsäters ekmiljöer ska 50 unga träd skadas för att åldras snabbare, och tilltala insekter som i dag har svårt att överleva i vårt landskap, säger Frida Nilsson från länsstyrelsen.

Läderbaggen är en av arterna som om några år får det lättare att finna håligheter och lämpliga miljöer att leva i. De unga träden blir då ersättare till växtligheten där läderbaggen i dag finns, och tanken är att träden ska finnas kvar i flera hundra år, precis som föregångarna.

Arbetet utförs av trädklättrande arborister med motorsåg, säkerhetslina och hjälm. Allt för att skapa miljöer som liknar gamla träd. Veteranisering görs på träd som annars hade behövt tas bort. Nu blir de istället nyttiga i naturvården när trädkronorna dödas genom barkning eller att aboristerna skadar trädstammen på motsvarande sätt som vid ett blixtnedslag. Då bildas håligheter där de olika arterna kan bosätta sig. Vidare görs också hål i stammarna som blir till "fågelholkar".

– Nu sker arbetet inne i reservatet, för att arterna lättare ska kunna vandra mellan olika områden. Att överbrygga glappet lokalt inne i reservatet är en början, enligt Frida Nilsson.

Förutom EU bidrar Naturvårdsverket, länsstyrelsen i Östergötland och Linköpings kommun till projektets 80 miljoner kronor. Även Blekinge och Kalmar deltar i arbetet som planerar att slutföras under 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!