"Man måste se igenom fördomarna"

Svenskar är rasister. Muslimska män är förtryckare. Svenskar är avståndstagande. Invandrare jobbar svart. Genom att slå hål på vanliga fördomar vill Hani Ezzo bidra till en bättre integration.

Samma land. "Svenskfödda och invandrare är medborgare av samma land och vi måste anstränga oss för att förstå varandra", säger Hani Ezzo.

Samma land. "Svenskfödda och invandrare är medborgare av samma land och vi måste anstränga oss för att förstå varandra", säger Hani Ezzo.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2017-05-29 09:30

Svensk mamma och egyptisk pappa. Kristet och muslimskt. Nordisk och arabiskt. Det var när pappan doktorerade i fysik i Uppsala som han träffade Hanis juridikstuderande mamma.

– Med en fot i varje kultur kan jag förstå varför integrationsproblem uppstår, men också se vägarna bort från dem. Många missuppfattningar har sitt ursprung i så enkla saker som tonfall och koder, i kultur- snarare än religionskrockar.

Det säger 39-årige Hani Ezzo, född i Egypten. Uppvuxen både där och i Saudiarabien, men hela tiden i nära förbindelse med sin svenska släkt och vänner i Östergötland.

– Mamma bor på landet, det är min fristad där jag samlar energi.

Han är civilekonomen som flyttade till Sverige permanent år 2000, som träffade sin palestinska fru Maha här och gifte sig 2005. Tillsammans har paret 5-åriga dottern Nadine.

Hani har haft flera jobb i Sverige. Ett var på socialkontoret i Motala där han var projektansvarig för en grupp invandrare med muslimsk/arabisk bakgrund, där syftet var att motivera till integration och en högre grad av egen försörjning. Han har arbetat inom kriminalvården, på försäkringskassan, på försäkringsbolag och som egen företagare. Därtill varit god man för ensamkommande ungdomar.

Men nu satsar han alla kort på det egna företaget "Kom lite närmare", där han själv ska agera konsult och föreläsare inom ämnena integration och arbetsmarknad.

Fröet till "Kom lite närmare" började gro för sex år sedan.

– Det var då jag på allvar såg hur klyftorna i Sverige ökade och det sved så i hjärtat på mig! Att inte förstå är en sak, men att hata ... Jag tror allt handlar om okunskap och att man drar alla över en kam.

Han blir lika arg på svenskfödda som på invandrare.

– Jag begriper inte varifrån de får sina vrångbilder av varandra och det irriterar mig att inte fler vågar tänka själva och se igenom fördomarna istället för att sprida dem vidare.

Målgrupper i det nya arbetet, förutom svenskar, är muslimer/araber från Mellanöstern, Europa och Afrika.

– Min egyptiska bakgrund gör att jag accepteras. Det finns inga konflikter eller något annat känsligt mellan egyptier och övriga nationaliteter i målgruppen. Samtidigt har jag, efter så lång tid i det svenska samhället, god inblick i integration och arbetsmarknad.

– Jag talar flytande svenska och arabiska och kan därför föreläsa för båda språkgrupperna samtidigt. Tanken är att skapa workshops som redan vid föreläsningstillfället kan synliggöra fördomar och föra de båda grupperna närmare varandra.

Men han föreläser även för endera gruppen individer.

– Jag vill öppna deltagarnas ögon, få dem att tänka och verkligen reflektera.

Som sina uppdragsgivare ser han den offentliga sektorn som socialkontor, vården och skolor. Men även företag som "brinner för hela samhället". Han är öppen för alla former av samarbete, för att nå så många som möjligt.

Med humorns hjälp och med avstamp i vardagliga händelser vill han öka förståelsen människor emellan.

– Invandrare behöver förstå att när någon plötsligt reser sig från fikabordet på jobbet och säger "nähä" så är det en signal om att det gått runt en kvart och att det nu är dags att återgå till jobbet.

– Svenskar behöver förstå att för en invandrare är det för intimt och snudd på förnedrande att ta av sig skorna i andras hem. Invandrare behöver å andra sidan lära sig att i ett klimat med så mycket gegga är det absolut nödvändigt!

– Invandrare behöver förstå att svenskar inte alls är avståndstagande. Säg "hej, hej" och prata lite om vädret så får ni se!

– Svenskar behöver förstå att det i många arabländer är mycket ofint och en skymf mot värdinnan att säga "nej tack" till mer mat. Men man måste inte äta upp allt som läggs på fatet. Det gjorde dock en stackars svenska som blev så sjuk att hon var tvungen att uppsöka sjukhus.

Hani är full av tillförsikt. Känner att energin och de nödvändiga livserfarenheterna finns där. Liksom en varm och genuin människokärlek.

– Utan den – och humor – skulle det här aldrig gå.

Lika. "Egentligen är det väldigt lite som skiljer oss människor åt, det handlar mest om sociala koder", menar Hani Ezzo.
Lika. "Egentligen är det väldigt lite som skiljer oss människor åt, det handlar mest om sociala koder", menar Hani Ezzo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!