Målet: Lodjur ska få flera ungar

Varken varg eller kungsörn trivs i Östergötland. De ses då och då i länet men stannar inte och förökar sig inte. Däremot lodjur har blivit fler, visar en rovdjursinventering som Länsstyrelsen gjort.

Katt som hundar är rädda för. Lodjur orsakar i allmänhet inga stora konflikter med människor men det händer att lodjur dödar får eller skadar jakthundar.

Katt som hundar är rädda för. Lodjur orsakar i allmänhet inga stora konflikter med människor men det händer att lodjur dödar får eller skadar jakthundar.

Foto: Jonson Fredrik

Linköping2016-02-06 18:15

Mellan 2010 och 2015 har det skett 3,5 föryngringar av lodjur per år och de flesta föryngringarna har skett i norra länsdelarna. Men målet är att nå sju föryngringar av lodjur om året, enligt en ny förvaltningsplan för lodjur, varg och kungsörn i länet för period mellan 2015 och 2019, som Länsstyrelsen i Östergötland har presenterat.

Länsstyrelsen anser att en ökning med sju lodjursungar årligen är en realistisk nivå. Lodjur orsakar i allmänhet inga stora konflikter med människor men det händer att lodjur dödar får eller skadar jakthundar.

Under de senaste fem åren har elva skador på tamdjur anmälts till Länsstyrelsen, där något av de ersättningsgrundade rovdjuren bedömts ha orsakat djurens död eller skada. Det handlar framför allt om får och hundar som attackerats av varg eller lodjur. För att minimera risken för skador från rovdjur vill Länsstyrelsen i första hand att skadeförebyggande åtgärder ska vidtas och som ett sista steg att skyddsjakt tillämpas.

När det gäller varg har inga föryngringar skett även om det förekommer vandringsvargar varje år. Totalt har ett 30-tal kvalitetssäkrade observationer av varg gjorts i Östergötland mellan 2010 och 2015.

Kungsörnen förekommer också regelbundet i Östergötland och allt fler observationer görs även under häckningstid, men fortfarande har ingen häckning av kungsörn noterats, enligt rovdjursinventeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om