Lokalbrist ger längre sommarlov

Lokalbrist gör att skolstarten för vissa elevgrupper försenas en vecka. På flera skolor krävs extra lokaler i form av paviljonger och sådana är det brist på i hela landet.

Folkungaskolan är en av  de kommunala skolor som nu tar till paviljonger för att lösa lokalbristen.

Folkungaskolan är en av de kommunala skolor som nu tar till paviljonger för att lösa lokalbristen.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2016-08-18 16:00

När gymnasieskolorna nu drar i gång sjösätts också kommunens nya organisation för ensamkommande ungdomar. Från och med höstterminen ska ungdomar, som går det som kallas språkintroduktion, kunna välja mellan alla kommunala gymnasieskolor och även vissa friskolor.

Skolval

Elever på språkintroduktionen har tidigare placerats på Anders Ljungstedts gymnasium (ALG). Men tanken nu är att eleverna ska kunna välja skola efter intresse och studiemål. Språkintroduktionen är indelad i tre delar, en grunddel som också i fortsättningen finns på ALG. Därefter en mellandel och en fortsättningsdel där eleven själv väljer skola för att läsa vissa ämnen. Målet är att eleven ska få tillräckliga kunskaper för att kunna gå över till ett vanligt gymnasieprogram.

Förändringen har inneburit att det uppstår platsbrist på många skolor. De flesta kommunala gymnasieskolor var redan proppfulla, konstaterar avgående bildningschef Tommy Johansson.

Lokalbristen ska åtgärdas med tillfälliga paviljonger.

Stor brist

– Problemet är bara att det är brist på paviljonger i hela landet. Varenda kommun behöver sådana, säger Tommy Johansson.

Det har bland annat lett till att en grupp ensamkommande tonåringar som ska plugga på Folkungaskolan tvingas vänta på skolstarten i åtta dagar.

Hade ni kunnat hantera det på ett annat sätt, låtit en annan klass vänta?

– Det finns en tydlighet i att vi vill ha språkintroduktion på alla skolor. Därför utökar vi skolan för den här gruppen. Hade det varit andra elever hade de fått gå någon annanstans, säger Tommy Johansson.

Ett alternativ hade varit att placera ungdomarna på andra skolor under veckan, men det kändes inte rimligt enligt Folkungaskolans enhetschef Christer Helmersson.

Någon fara för att ungdomarna inte ska få den undervisning de har rätt till är det inte, enligt Tommy Johansson.

Tanken är inte heller, påpekar han, att det just är ungdomarna på språkintroduktionen som ska placeras i de paviljonger som kommer att finnas på både Folkungaskolan och Katedralskolan.

– Nej, de blir ett tillskott till hela skolan och för alla elever. Ett av huvudskälen till omorganisationen är ju att integrera ungdomarna med de andra eleverna på skolan och då kan man inte placera den gruppen för sig själv i en egen lokal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!