Löften om bättre ledarskap

Moderaternas och Kristdemokraterna budget är snarlik majoritetens, på kronan räknat. Partierna är redan överens om ett sparpaket under de kommande tre åren.

Per Larsson, gruppledare för KD i regionfullmäktige anser inte att det ärt mer pengar som behövs till sjukvården utan bättre styrning.

Per Larsson, gruppledare för KD i regionfullmäktige anser inte att det ärt mer pengar som behövs till sjukvården utan bättre styrning.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2018-06-19 08:00

– Det vore kul att som opposition säga att vi inte behöver spara eller effektivisera, men läget är som det är, säger Per Larsson, gruppledare för Kristdemokraterna i regionfullmäktige.

Kristdemokraterna och Moderaterna föreslår oförändrad skatt under den kommande treårsperioden, det vill säga 10 kronor och 70 öre på varje intjänad hundralapp.

– Att pumpa in mer pengar är inte vägen att gå. Man måste ändra hur man styr skutan, den nuvarande majoriteten har inte tagit det övergripande ledningsansvaret.

Majoriteten består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern. Det är Socialdemokraterna som får den hårdaste kritiken.

För ungefär ett år sedan presenterade Kristdemokraterna och Moderaterna ett 24-punktsprogram för att komma tillrätta med de ekonomiska problemen inom sjukvården. Det programmet kommer nu igen i skrivningarna i förslaget till treårsbudgeten. Det handlar till stor del om personalfrågor som till exempel att göra det möjligt att införa fler arbetstidsmodeller och att utöka tillägget för obekväm arbetstid för alla yrkesgrupper. Men det viktiga är styrningen av hela organisationen.

– Vårdplatsbrist, väntetider, medarbetare och ledning, allt hänger samman med ledarskapet. Den politiska ledningen måste ta de strukturella frågorna på allvar, säger Marie Morell, Moderaternas gruppledare i regionfullmäktige.

Det finns också en enighet med majoriteten om att det måste byggas upp ett eget kapital inom regionen för att kunna möta sämre tider. Det långsiktiga målet är att det egna kapitalet ska vara på 1,6 miljarder kronor, något M och KD inte anser är möjligt under den kommande treårsperioden. De tycker att ett kapital på 1,3 miljarder kronor år 2021 bör vara möjligt. Det bygger på ett överskott som motsvarar en halv procent av verksamhetens skatteintäkter och statliga bidrag varje år under budgetperioden. Det är lägre än majoritetens förslag och förklarar skillnaden i resultat de olika åren.

Kristdemokraterna och Moderaterna räknar i sitt budgetförslag med ett överskott på 70 miljoner kronor under 2019, 88 miljoner kronor under 2020 och 92 miljoner kronor under 2021.

Marie Morell (M) gruppledare för Moderaterna i regionfullmäktige vill se en bättre samverkan mellan de politiska organen.
Marie Morell (M) gruppledare för Moderaterna i regionfullmäktige vill se en bättre samverkan mellan de politiska organen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!