Björn Garplind, vd för Invisense, var glad när redaktionen ringde honom. Dagen innan fick han och hans kollega det prestigefulla Skapapriset i Stockholm där representanter från alla län tävlade om priset.
– Det känns fantastiskt, oväntat och extremt motiverande att få ett så viktigt pris. Men jag vill även lyfta fram medarbetare på PeaManufacturing och RiseAcreo som har bidragit till utvecklingen, säger Björn Garplind.
Han och Anders Friberg har utvecklat en ny typ av tryckta sensorer som kan hjälpa byggföretag att upptäcka och begränsa fuktskador i ett tidigt skede. Fuktsensorerna är mycket tunna, bara 0,06 millimeter, och de kallas för passiva, vilket innebär att de inte behöver några batterier. Uppgifterna i fuktsensorerna kan hämtas in med en handskanner och sedan lagras i en molntjänst.
– Vi kommer snart att släppa en ny version av vår fuktskanner för att ännu enklare mäta av sensorerna, säger han.
Företaget riktar sig mest till byggbranschen. Deras tunna fuktsensorer kan enkelt placeras inuti byggkonstruktioner och innanför känsliga områden, till exempel i våtutrymmen, därifrån skickar de data till skannern så att fastighetsägare inte behöver göra några ingrepp i konstruktioner för att ta reda på fuktläge. På så sätt ska man upptäcka förhöjda fukthalter i ett tidigt skede vilket i sin tur innebär att man kan begränsa en fuktskada och agera i tid.
Invisense har redan gjort sin första kommersiella installation i en bostadsrättsförening i Stockholm och Norrköpingsbaserade Lundbergs har blivit också blivit deras kund.
– Fuktskador kostar åtskilliga miljarder varje år, bara i Sverige. Därför är många intresserade av oss, säger Björn Garplind.
Företaget har för tillfället fem anställda men planerar nyanställningar. Skapapriset är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet med priset är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan omvandla sina produkter och tjänster till kommersiella möjligheter.