Linköpingsföretag utsatt för dataintrång

Enligt tidningen Kvällsposten har Linköpingsföretaget Maintrac – som anlitas av polisen – utsatts för en hackerattack. Men företagets vd Tor Borrhed vill inte kommentera uppgiften.

Tystlåten. Maintracs vd Tor Borrhed vill inte kommentera Kvällspostens uppgifter.

Tystlåten. Maintracs vd Tor Borrhed vill inte kommentera Kvällspostens uppgifter.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2017-11-03 10:25

I Malmö tingsrätt pågår just nu en rättegång som rör misstänkta dataintrång och miljonbedrägerier. Åtta personer – däribland en 38-årig man som utpekats som huvudmannen – står anklagade för att med hjälp av bluffmejl ha nästlat sig in hos företag och myndigheter. Åtalet rör grova bedrägerier för cirka 25,5 miljoner kronor och försök till grova bedrägerier på 15 miljoner kronor. 38-åringen ska, enligt polisen, inte betraktas som ett it-snille.Han uppges istället ha haft tillgång till lättanvända och avancerade verktyg för att ta sig in hos ett 20-tal företag, fyra banker och finansiella institut. Dessutom drabbades till exempel Kriminalvården samt Sverigedemokraterna.

Tidningen Kvällsposten uppger att it-bolaget Maintrac i Linköping är ett av företagen som drabbats av intrångsförsök. Maintrac sköter bland annat datalagring åt teleoperatörer och enligt Kvällsposten har företaget under flera år anlitats av polisen och Säkerhetspolisen för att lämna ut information som kan vara viktig i brottsutredningar. Den 12 augusti förra året ska Maintrac har fått ett mejl som skickades från den 38-årige huvudmannens dator. Huruvida det påstådda dataintrånget lyckades är oklart.

När redaktionen på fredagen talade med Maintracs vd Tor Borrhed var han kortfattad:

– Jag har inga kommentarer.

Varför inte det?

– Vi väljer att inte kommentera.

Den 38-årige huvudmannen har i förhör förnekat att han skulle vara hjärnan bakom brottsligheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!