På tjugo år har bostadssegregationen i Sverige fördubblats, enligt siffror från SCB. Nu har en forskare på Internationella handelshögskolan i Jönköping, Sofia Wixe, tagit fram siffror som mäter bostadssegregationen i olika städer. Södertälje toppar listan, tätt följd av Linköping.
– Än så länge har jag bara beräknat ett index. Det ska användas i framtida studier där man till exempel jämför graden av segregation med inkomst, entreprenörskap och andra ekonomiska faktorer, säger hon.
Bostadssegregation kan beräknas på många olika sätt. I den här beräkningsmodellen jämför man fördelningen av utrikesfödda mellan olika församlingar inom en arbetsmarknadsregion. Det är människorna som är folkbokförda i församlingarna som jämförs. Utifrån detta kan man beräkna ett index, där ett högt värde innebär att utrikesfödda i hög grad bor i områden där det bor många andra utrikesfödda.
Siffrorna är baserade på data från SCB. Södertälje har index 0,367, Linköping har 0,353.
– Det innebär att 35 procent av de utrikesfödda måste flytta till en annan församling om man vill jämna ut skillnaderna mellan de två grupperna utrikes respektive inrikes födda i Linköping, säger Sofia Wixe.
Sociologer har länge studerat segregation vad gäller inkomst, utbildning eller yrke. Nu har det blivit vanligare att man även studerar segregation baserat på utländsk härkomst, ofta i samband med debatten om utanförskap i förortsområden.
– Segregation har stor betydelse för både samhället och den enskilda individen, säger Sofia Wixe.
I Linköpings stadshus citeras hennes undersökning ofta, och många politiker tycker att Linköpings andraplats i riket är mycket bekymmersam.
– Det är ett problem att människor lever på ett sätt att de nästan aldrig möts. Det gäller människor i olika åldrar och människor med olika bakgrund, säger Kristina Edlund (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
– Nu måste vi bygga ihop vår stad. Vi kommer att lägga fram flera planer för hur det ska gå till. Vi vill arbeta aktivt för att förändra flera stadsdelar, Berga är ett exempel där man kan jobba med förtätningar, fortsätter hon.
– Det stora problemet är att det har byggts alldeles för få bostäder under en lång rad år. Vi behöver mer blandad bebyggelse, med hyresrätter, bostadsrätter och småhus tillsammans. Men det största behovet just nu är fler hyresrätter, säger Kristina Edlund.