Behövs det verkligen en lokal scen när internet skapar en internationell scen? Vilka är Linköpings eldsjälar? Vad kommer Lars Winnerbäck ha på sig under ceremonin? Det är några av sakerna som tas upp i Nyponpodden som släpptes igår 19 mars.

– Jag har radiobakgrund så jag föreslog att vi skulle göra en podcast. Det är halva styrelsen som peppar för prisutdelningen på fredag, säger musikjournalisten Christel Valsinger.

Alla tre deltagare i podden har växt upp i Linköping och de pratar bland annat om sina uppväxter i staden som präglades av musiken. Avsnittet finns på Soundcloud och än så länge är bara ett avsnitt inplanerat.

– Det kan bli fler avsnitt. Det finns mycket mer att prata om, säger Christel Valsinger.

Syftet med podcasten är främst att informera om priset och fredagens evenemang.

– Det är fantastiskt roligt för Linköping att få ett sånt här stort pris. Det är ett sätt att lyfta de som främjar kulturlivet, de som kämpar lite hårdare.

Vinnaren av Nyponet 2017 får en prischeck på 100 000 kronor och ett nypon formgivet av en lokal konstnär. Förra årets vinnare var Babettes kafferi. Fredagen 24 mars klockan 17 är Konsert & Kongress öppet för alla som vill bevittna prisutdelningen, som hålls av Lars Winnerbäck.

– Det är ingen lång ceremoni och det är bara att komma dit, säger Christel Valsinger.