Strax före klockan 22.00 den 5 mars fick polisen larm om att en kvinna hade utsatts för ett sexuellt övergrepp i Vallskogen. Kvinnan, som hade skärskador, uppgav för polisen att hon blev överfallen av två män som tvingade med henne in i skogen och förgrep sig på henne. Polisen tog uppgifterna på största allvar, inte minst med tanke på att en annan kvinna så sent som den 12 januari i år blev utsatt för en överfallsvåldtäkt i Rydskogen.
På torsdagen tog dock utredningen om den påstådda våldtäkten i Vallaskogen en ny vändning. Kvinnan förhördes på nytt av polisen.
– Vi har i dag delgivit kvinnan misstanke om falskt larm, säger kommissarie Daniel Axelsson, chef för Linköpingspolisens avdelning för grova brott.
Axelsson är förtegen om de närmare omständigheterna och vill av utredningsskäl inte säga vad det är som gör att polisen tror att kvinnans uppgifter om den påstådda våldtäkten är falska.
– Vi misstänker inte längre att det har skett någon våldtäkt.
Brottet falskt larm, som bland annat kan innebära att en person lämnar oriktiga uppgifter om att det föreligger fara för en eller flera personers liv, kan straffas med böter eller fängelse i upp till ett år.
Kvinnan har efter den påstådda våldtäkten varit aktiv på sociala medier och bland annat publicerat en film där hon vädjar till människor att skänka pengar – pengar som hon påstår bland annat ska användas för att betala hennes vårdkostnader. I filmen redogör kvinnan för det påstådda övergreppet och säger att hon blev skuren med ett rakblad. Hon påstår även att en av gärningsmännen ska ha torterat henne med trädgrenar. På sociala medier hävdar kvinnan att hon hittills fått in cirka 1 000 dollar i gåvor.
Polisen vill inte kommentera kvinnans aktiviteter på sociala medier. Daniel Axelsson säger:
– Vi utreder kvinnan för falskt larm. Inga andra brottsmisstankar är aktuella.
Kvinnan nekar till brott. Vi har utan framgång sökt henne för en kommentar, såväl via telefon som via sociala medier.