Körde i 160 och surfade på Facebook

Chauffören körde i 160 km/h och surfade på Facebook samtidigt. I baksätet satt Vanessa med sin nyopererade bebis. "Jag var livrädd".

Foto: privat

LINKÖPING2017-07-21 11:00

Vanessa flyttade från USA till Linköping för två år sedan efter att ha träffat Torbjörn. Hon förstår svenska men pratar själv mest engelska. Deras dotter är tre månader och har en medfödd sjukdom som gör att hon ofta sätter i halsen och har svårt att andas.

Den 6 juli genomgick dottern en operation på Karolinska i Stockholm. Därefter skulle hon tillbaka till universitetssjukhuset i Linköping för en efterkontroll. Vanessa fick beskedet att dottern skulle skickas med en liggande sjuktransport till US, men det ändrades till en taxi i stället. Vanessa följde med dottern i taxin, pappa Torbjörn tog tåget hem med parets andra barn.

– Situationen kändes inte bra, från att ha blivit lovad en transport med personal, fick vi en chaufför som inte ens visste var entrén på US låg. Och bilbarnstolen var bara inslängd i bilen. Men sjukvårdspersonalen på Karolinska försäkrade mig om att det skulle gå bra, säger Vanessa.

Efter bara några minuters färd plockade taxichauffören upp mobilen och började scrolla Facebook. När han kom ut på E4:an gasade han upp till 160 km/h. Vanessa tog upp mobilen och dokumenterade vad hon i efterhand beskriver som en "skräckfärd". På bilderna syns tydligt att chauffören kör i över 150 km/h och att han scrollar Facebook. Hon filmade också barnstolen, samtidigt som hon vickade på den för att visa hur dåligt fastspänd den var i baksätet. (Se bilder och filmklipp här intill.)

– Jag blev livrädd. Vi behövde inte åka fort, vi skulle ju bara till en rutinkontroll. Barnstolen kanade hit och dit. Jag hade kunnat vända den upp och ned, eftersom den satt fast så dåligt. Jag påpekade det, men han lyssnade inte.

Vanessa fick panik och bad om att få bli avsläppt i Södertälje.

– Jag sa till chauffören att jag var åksjuk, eftersom jag inte vill reta upp honom. Men han ignorerade mig, och fortsatte köra.

Enligt Vanessa var det nära att det inträffade en olycka på E4:an. En bil svängde ut framför dem, och chauffören var tvungen att ställa sig på bromsen på grund av den höga farten och sladdade till.

– Jag kände mig hjälplös. Jag bad igen, denna gång mer bestämt, om att få bli avsläppt i Nyköping istället, så att jag kunde ta tåget därifrån till Linköping.

I Nyköping körde chauffören av E4:an. Enligt Vanessa vägrade han att släppa av henne. Istället cirkulerade han i långsam fart medan han ringde sin chef.

– Han vägrade stanna bilen trots att jag bönade och bad.

Via mobilen hade Vanessa fortlöpande kontakt med Torbjörn.

– Jag fick panik på tåget. Det var ju kidnappning, säger Torbjörn.

Vanessa förstår svenska, men pratar engelska förutom några enstaka svenska ord. Enligt henne berättade taxichauffören för sin chef att han hade en hysterisk kvinna i bilen som ska till US. Chefen ringde till US i Linköping, personal från US ringde i sin tur upp Vanessa och sa till henne att hon ska stanna i bilen med motiveringen att "det går snabbast".

– Jag och min dotter var väldigt utsatta, och blev beordrade från både taxibolaget och US att stanna kvar i bilen, trots att jag berättade hur fort han körde och att han höll på med mobilen, säger Vanessa.

I efterhand har Vanessa och Torbjörn polisanmält taxichauffören för vårdslöshet i trafik.

Eva Jylltorp är kommunikationschef på Östgötatrafiken, som bokar och samordnar sjuktransporterna.

– Att föraren körde så fort framkom inte till vår trafikledning, utan hon sa att hon ville åka tåg för att kunna hålla sitt barn som skrek i barnstolen. Jag kan inte gå in på detaljer, men jag vet att mamman pratade engelska, vilket föraren inte gjorde.

Hur ser du på att ni anlitar ett taxiföretag där föraren kör i 160 km/h, samtidigt som han använder sin telefon?

– Ja, det tar vi självklart till oss. Vi kommer behöva föra en dialog med arbetsgivaren på företaget över hur hans anställda framför sina fordon.

När vi ringer Taxibil i Östergötland AB, känner vice VD:n inte till händelsen.

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet just nu, eftersom jag inte vet något. Men det är väldigt tråkigt, och ingenting vi accepterar. Det är strängt förbjudet att prata i mobiltelefon när man kör hos oss, säger AnelOsmanagic, vice VD på Taxibil i Östergötland AB, och poängterar att de har 570 verksamma chaufförer, där alla sköter sig i 99 procent av fallen.

– Alla våra chaufförer genomgår en utbildning på företaget, för att kunna sköta arbetet på rätt sätt. Och då ska man inte köra för fort eller prata i mobil.

Claudio Skubla, förbundsdirektör på Svenska Taxiförbundet, säger att så här ska det inte få gå till.

– Det låter grovt oförsvarbart. Sådana här förare ska inte finnas i trafiken. Det skadar hela yrkeskåren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!