Kommunal verksamhet är normalt sett en välplanerad och långsiktig verksamhet. Men när antalet ensamkommande barn och ungdomar plötsligt sköt i höjden efter sommaren tvingades Linköpings kommun att agera snabbt. I januari 2015 hade man planerat för 112 ensamkommande och i juni var siffran i stort sett oförändrad. Men vid årsskiftet fanns det nästan 500 ensamkommande i Linköping, alla med tak över huvudet och personal omkring sig. Dessutom var i stort sett alla under pågående utredning eller inne i skolsystemet.
– Vi blev tvungna att agera snabbt och många i den kommunala verksamheten fick prioritera om sitt arbete. Det har varit en tuff höst, många har arbetat mycket hårt, säger kommunalrådet Daniel Andersson (L).
Under hösten öppnade kommunen tio nya boenden för ensamkommande, en del i egen regi och andra som drivs av externa utförare. 150-200 personer anställdes på de olika boendena.
– Vi har hittat lösningar som inte alltid har varit perfekta, men det har fungerat. Personalfrågan är det viktigaste och svåraste. På boenden för ensamkommande måste det finnas personal på nätterna, och tillräckligt många vuxna kring barnen på dagarna, säger kommunalrådet Daniel Andersson (L).
För sociala förvaltningen har arbetet med ensamkommande inneburit en ökad belastning i en redan ansträngd verksamhet, och nyligen anmälde de sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eftersom de inte längre kan garantera "den kvalitet och rättssäkerhet som lagstiftning och föreskrifter kräver”.
Frågan är vad som väntar 2016. Merparten av de 500 ensamkommande som bor i kommunen i dag kommer att vara kvar, och ytterligare 130-250 väntas komma. Siffrorna bygger på två olika scenarion som båda är mycket osäkra. De senaste veckorna har antalet ensamkommande barn och ungdomar som kommer till Sverige minskat ganska kraftigt utan att man riktigt vet varför. Men enligt ett planeringsunderlag som kommunen tagit fram kommer Linköping troligen att ha ansvar för 630-750 ensamkommande barn och ungdomar i sommar.
Linköpings kommun måste alltså skapa ännu flera boenden för ensamkommande, speciellt som en del av de boenden som skapats under hösten kommer att stängas till våren eftersom de ligger i lokaler som används till annat på sommarhalvåret. Kommunen söker fler familjehem och försöker hitta lösningar med modulbostäder och ombyggda kontor.
– Vi vill skapa några stora boenden eftersom de blir mer personaleffektiva, säger Daniel Andersson.
– Men vi undersöker också om ensamkommande kan bli inneboende, på samma sätt som studenter är ibland. Då kan privatpersoner hyra ut rum till ensamkommande som får stöd av mobila team.
Bara åtta procent av de ensamkommande barn och ungdomar som kommer till Sverige är flickor. Linköping har i likhet med många andra kommuner bara åtagit sig att ta emot pojkar. Det blir enklare så eftersom man inte vill blanda killar och tjejer på samma boenden.
Hälften av de ensamkommande ska lotsas in i grundskolan och den andra halvan på gymnasiet. Det ställer nya krav på Linköpings skolor, och planeringen pågår för fullt.
Kostnaden för de ensamkommande täcks av Migrationsverket med 1 900 kronor per person och dygn. För kommunen är det alltså inte kostnaden som är problemet, utan att hitta lokaler och framför allt personal. Under 2016 kommer man att behöva anställa ytterligare 100-200 personer till nya boenden.
– Vad gäller chefer är det viktigt att hitta människor med utbildning och rätt kompetens, säger Daniel Andersson.
– Till boendena söker vi kloka, förnuftiga människor med erfarenhet av tonåringar. Det är bra om man har arbetat i någon form av omsorgsverksamhet tidigare. Och så är vi naturligtvis intresserade av människor med rätt språkkompetens.