"Kommunen har fel"

Kommunens siffror är fel. På Järdalavägens äldreboende är det mycket sällan någon som behöver dö ensam. Det svarar Attendo på kritiken som kommunens granskare framför.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2016-09-10 16:30

I början av augusti gjorde Kvalitets- och utvärderingskontoret ett oannonserat besök på Järdalavägens vårdboende. Det resulterade i allvarlig kritik mot Attendo.

Attendo ifrågasätter de slutsatser som kommunens granskare framför i sin rapport.

– Attendo är också frågande till kvalitets- och utvärderingskontorets metoder för uppföljning liksom insamlandet av fakta och gjorda bedömningar, skriver Attendos biträdande regionchef Henrik Edin i sitt svar.

Läs mer: Gamla dör ensamma på boende

Den statistik som kommunen bygger sin kritik på är helt enkelt felaktig, säger han.

– Det är förstås vårt fel att siffrorna i patiensäkerhetsberättelserna inte stämmer med uppgifterna i det palliativa registret, där alla våra dödsfall registreras. Det är det registret som gäller, och att kommunen inte har brytt sig om att kolla siffrorna tycker vi är anmärkningsvärt.

Läs mer: "Oacceptabelt att äldre dör ensamma"

Kommunens kritik gällde främst personalens närvaro i dödsögonblicket.

På kommunens samtliga boenden fanns personal närvarande i 88 procent av dödsfallen förra året, när dödsfallet var väntat. När det gäller Attendos boenden fanns personal på plats vid 83 procent av dödsögonblicken men på Järdalavägen var närvaron bara 33 procent, enligt patientsäkerhetsberättelserna.

Äldrenämndens uttalade mål är att ingen ska behöva dö ensam när dödsfallet är väntat.

– Det är sorgligt att detta ändå sker i så stor utsträckning på Järdalavägens vårdboende, skriver Kvalitets- och utvärderingskontoret.

Siffrorna är alltså felaktiga, skriver Attendo, vilket Kvalitets- och utvärderingskontoret borde ha kunnat se innan slutsatserna presenterades i rapporten.

De korrekta siffrorna visar att av sex väntade dödsfall på Järdalavägens vårdboende år 2015 fanns personal närvarande vid fem tillfällen, skriver Attendo. Det betyder en närvaro på 83 procent.

Attendo har tydliga rutiner för vård i livets slutskede, och de har följts också vid de tillfällen som Kvalitets- och utvärderingskontoret hänvisar till, skriver Henrik Edin. Extra personal kallas in vid behov till vak.

– Vi har bett om en dialog kring kontorets uppföljningsmetoder och tolkningen av exempelvis lex Sarah, påpekar han. Vi förväntar oss återigen att bli inbjudna till en dialog.

– Det här är mycket viktiga frågor för oss och vi hävdar bestämt att vi har god palliativ vård, även på Järdalavägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!