Klädbytardagen slog rekord

Trots nya större lokaler i Folkkungaskolan blev det fullt hus när Naturskyddsföreningen anordnade Klädbytardag. Tvärs över gatan var uppslutningen till Cykelbytardagen på Återbruksmässan lite sämre.

Erika Weddfelt från Naturskyddsföreningen tycker det är kul att människor i alla åldrar intresserar sig för klädbytardagen.

Erika Weddfelt från Naturskyddsföreningen tycker det är kul att människor i alla åldrar intresserar sig för klädbytardagen.

Foto: Bänkt Olsson

LINKÖPING2016-04-17 08:58

Över 2000 plagg lämnades in på Klädbytardagen av 350 besökare som var sugna på att uppdatera sin garderob. Varje inlämnat plagg gav rätt till ett nytt.

– Vi har mycket större lokal i år, men vi fyllde den här också. Förra året blev det så fullt att några av de 200 besökarna fick stå och vänta utanför, berättar Erika Weddfelt från Naturskyddsföreningen.

Under förra året anordnade Naturskyddsföreningen 109 klädbyten runt om i Sverige på Klädbytardagen som blivit en årlig tradition. Byten som Naturskyddsföreningen uppskattar gav en besparing på 29 ton kemikalier, 165 ton koldioxid och 110 000 kubikmeter vatten, om man jämför med att köpa nya plagg.

– I första hand är det en symbolhandling, man måste inte köpa nytt. Det någon annan tröttnat på blir nytt för mig, menar Erika.

Naturskyddsföreningen vill genom klädbytardagen inspirera till att byta i vardagen, oavsett om det handlar om kläder eller något annat.

– Vi har fokuserat på kläder, för det är det vi mäktar med. Vi får frågor om att byta annat, men det är fullt i lokalen redan som det är. Många vill också att vi ska göra det oftare, men vi hinner inte med mer än en eller två gånger per år.

Erika tycker det är kul att det är så många olika människor som kommer. Inte bara de klassiska ”naturnördarna”.

– Hit kommer alla. Barn, pensionärer, barnfamiljer och ungdomar. Alla har ju kläder!

Tvärs över Östgötagatan i den gamla brandstationen anordnades Återbruksmässan med Cykelbytardag. I år hittade 60 av 98 inlämnade cyklar nya ägare. Det är nästan en halvering mot förra året då 180 cyklar letade nya cyklister.

– Vi hade otur med vädret. I och med att det regnade på förmiddagen tror jag många stannade hemma, säger volontären från CK Hymer Daniel Brengdahl

CK Hymer står bakom Cykelbytardagen och överskottet går till klubbens verksamhet. I samlingen finns ett stycke Svensk cykelhistoria. En oroväckande mjuk plastcykel av märket Itera kan bli din för bara 900 kronor.

– De flesta cyklar som byter ägare ligger på under tusenlappen. Men det roligaste är små barn. De lyser upp av glädje när de hittar en fin cykel, berättar Daniel.

Ida Sandin Sundkvist och Molly Hedtjärn stod först i kön. De hade lämnat in tio plagg var. Toppfynden blev en kjol för Ida och en tjock go tröja till Molly.
Ida Sandin Sundkvist och Molly Hedtjärn stod först i kön. De hade lämnat in tio plagg var. Toppfynden blev en kjol för Ida och en tjock go tröja till Molly.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!