Kiropraktorer samlas i Linköping

70 kiropraktorer samlas i helgen i Linköping för en vidareutbildning i hur man behandlar idrottsmän och motionärer.

Foto: ©Samir Soudah

Linköping2015-02-06 14:44

Krävs det särskild behandling för idrottsmän, Tobias Lauritsen, ordförande för Legitimerade kiropraktorers riksorganisation?

– Det rör sig om prestationshöjande behandling. Om man har en dåligt fungerande led får man sämre funktion i musklerna omkring. Man kanske inte har ont, men man presterar sämre. Därför anlitar många idrottsmän en kiropraktor.

Sedan 1989 blir ni legitimerade av Socialstyrelsen. Men känner ni att ni blivit accepterade fullt ut?

– Nej, det är fortfarande så att det inte finns en statlig kiropraktorutbildning, trots att flera statliga utredningar pekat på behovet av en sådan. Våra medlemmar är utbildade utomlands. Och det finns bara landstingsavtal i nio landsting. Många väljer att jobba i Danmark eller Norge i stället där kiropraktiken har en bättre ställning.

Era kritiker hävdar att kiropraktik är verkningslös och till och med kan vara farlig?

– I kiropraktikens barndom sågs det som en alternativ behandlingsmetod för alla sorters sjukdomar, och där fanns det en berättigad kritik. Men för ryggradsrelaterade problem finns det ett gott forskningsunderlag.

– Kiropraktik är en säker behandlingsform. Den debatt som varit rörde halskärlsskador vid nackmanipulation. En studie visade att de som söker hjälp för nackproblem har en större risk för stroke än de som inte söker hjälp. Men det gällde oavsett om det var kiropraktorer eller läkare man sökte till. Det var alltså inte behandlingen som var orsak, utan att de som sökte hjälp i större utsträckning redan hade halskärlsproblem. Där gäller det att bli bättre på att upptäcka symptomen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!