Karta: Tre nya byggprojekt

Stångåstaden vill bygga fler bostäder i sitt område i västra Berga. Samtidigt vill HSB bygga vid Berga kyrka. Även där Berga skola låg blir det snart bostäder.

Foto: Arkivbild: TT

LINKÖPING2016-09-22 05:30

De tre planerna har avancerat lite olika långt. Först kommer sannolikt tomten där Berga skola låg att bebyggas. Ägarna HSB och Riksbyggen fick under onsdagen en detaljplan antagen i samhällsbyggnadsnämnden.

Därefter kommer HSB:s planer vid Berga kyrka. De fick klartecken av samhällsbyggnadsnämnden att påbörja en ny detaljplan i oktober förra året. Det innebär att den sannolikt blir klar under 2017.

De vill bygga minst 130 nya bostäder och samtidigt renovera 240 lägenheter som redan finns på fastigheten Laggkärlet 7.

Men även Stångåstaden har byggplaner. Under onsdagen fick de igenom ett beslut i samhällsbyggnadsnämnden att även de får inleda arbetet med en ny detaljplan. Det är det första steget och det brukar dröja ungefär två år innan detaljplanen kan antas. Stångåstaden vill bygga på parkeringarna vid Pionjärgatan i västra Berga – fastigheten heter Lantvärnsmannen 1. Där handlar det om att förtäta med ytterligare bostäder. De vill också bygga bostäder på parkeringshuset i kvarteret Luftbössan 1 i korsningen Söderleden/Luftvärnsgatan.

– Det är positivt att Berga fortsätter att utvecklas. Det ligger så pass bra till att det finns all anledning att låta Berga växa, säger Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Stångåstaden har ännu inte preciserat hur många hus eller bostäder de vill bygga, men enligt Elias Aguirre kan det röra sig om mellan 100 och 200 hyreslägenheter.

Samhällsbyggnadskontoret konstaterar redan vid en första anblick på ärendet att om det ska byggas fler bostäder så måste det också planeras in förskolor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!