Kan stadsbor bli självförsörjande?

Champinjoner i sovrummet, kål på kontoret och egengjord pizza på gårdagens rester. Helgens stadsodlingsfestival i Vallastaden gav flera tips på hur vi kan bli mer självförsörjande.

Torkad svamp förlorar smak. Sébastian Boudet tipsar om konservering.
– Täck svampen med fett, till exempel ankfett, och kör i ugn i 80 grader i ett dygn. Tada, din egna konserverade svamp!

Torkad svamp förlorar smak. Sébastian Boudet tipsar om konservering. – Täck svampen med fett, till exempel ankfett, och kör i ugn i 80 grader i ett dygn. Tada, din egna konserverade svamp!

Foto: Frida Glenning Ströberg

LINKÖPING2017-09-21 11:30

Vallastaden bjöd i helgen på ett 30-tal programpunkter som gav såväl inspiration som kunskap kring hur vi kan odla vår egen mat. Champinjonodlaren Caroline Davidsson berättade hur du enkelt odlar champinjoner i lägenheten, trädgårdsjournalisten Ulrika Flodin gav tips kring stadsodling och hur du lagrar din skörd och Linköpings biodlareförening berättade om bins betydelse.

Kocken och bagaren Sébastien Boudet visade hur man bakar pizza, med östgötska ingredienser.

– Släpp alla regler kring pizza. Man kan ha vad man vill på, säger han och langar in en pizza i den vedeldade ugnen.

Sebastians pizza består av en surdegsbotten, med fyllningen rostad grädde och vitlök, toppad med karljohansvamp, ankfett och ost.

– Livet är för kort för att inte njuta av ankfett och ost, varsågoda, hojtar han.

Åhörarna skyndar sig fram för att få en smakbit. Mor och dotter Eva och Amanda Bustos ger pizzan toppbetyg.

– Jag vet inte riktigt var man får tag i ankfett, men degen kan man pröva att få till, säger Eva.

I den stora föreläsningssalen berättar hållbarhetsstrategen Sepehr Mousavi om Plantagons standardisering av stadsodling, och varför vi måste bli bättre på självförsörjning.

– Europa och USA importera en stor del av sin mat från Asien och Afrika. Just där kommer den största befolkningsökningen ske, och de kommer själva behöva all mat de kan producera. Att vi blir mer självförsörjande är en överlevnadsfråga. Skulle vi strypa all import skulle maten på ICA och Hemköp räcka i tre dagar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om