Kaffemaskin slog ut flottiljens radio

På helikopterflottiljen på Malmen har man under en tid besvärats av störningar på det digitala radiosystemet Rakel. Men nu är problemet identifierat – det behövdes bara en kafferast.

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Malmslätt2014-06-03 17:15

Det digitala radiosystemet Rakel, som ska vara avlyssningssäkert, används i dag av en rad olika myndigheter som till exempel polisen och räddningstjänsten. Systemet har även börjat användas av försvarsmakten. På helikopterflottiljen på Malmen har systemet använts för kommunikation på marken. Titt som tätt har dock personalen på flottiljen märkt att systemet har drabbats av oförklarliga störningar.

– Vi började därför göra mätningar för att ta reda på vad problemet berodde på, säger Lasse Jansson, informationschef på helikopterflottiljen.

I samband med att en mätning gjordes slog klockan 09.00 – och vid den tidpunkten är det även på Malmen dags för kafferast.

– Vi upptäckte då att det var kaffemaskinen som störde radiosystemet.

Kaffemaskinen stod i ett rum nära en mast och det visade sig att det var displayen på maskinen som sände ut en sekvens som Rakel använder.

– Det viktigaste var att vi kunde ta reda på vad störningarna berodde på. Man kan väl säga att kafferaster är bra om man vill lösa problem, säger Lasse Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!