Huliganer planerar för storbråk

Polisen har fått information om att huliganer från Stockholm och Göteborg har planer på att göra upp i Linköping under lördagen. Under fredagskvällen ska 50 risksupportrar från Stockholm anlända.

Foto: PETER JIGERSTRÖM

Linköping2014-11-28 16:15

Under lördagen spelar LHC mot Djurgården i en ishockeymatch på Saab arena. Men det är inte matchen, som börjar klockan 18.30, som i första hand oroar polisen – även om den betraktas som en högriskmatch.

Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, som arbetar på Stockholmspolisens operativa avdelning och har ansvar för idrottsrelaterad brottslighet, säger:

– Vi har vetskap om att två kriminella gäng som är relaterade till Stockholm och Göteborg har planer på att slåss i Östergötland. Det känner vi till.

Enligt uppgift till Corren är det osäkert var och när den planerade uppgörelsen ska ske. Men det talas om många deltagare.

Varför ska uppgörelsen ske just i Linköping?

– Det är ofta så att de här grupperna möts på halva vägen.

Finns det några risker för allmänheten?

– De här gängen drabbar oftast samman på ensliga platser. Man behöver inte varna allmänheten, men det kan vara värt att uppmärksamma risken. Det här är två gäng som vill slåss. Det kan få till följd att någon utomstående skadas.

Enligt uppgift till Corren är det huliganer som stödjer Djurgården, respektive IFK Göteborg som har planerat att delta i bråket. Fredrik Gårdare vill inte kalla dem för supportrar.

– Det här är till stora delar kriminella individer som samlas runt vissa lag. Det är kriminella gäng och det är organiserat våld. Det handlar om våldsbrottslighet, men det förekommer också ganska mycket hot mot klubbar.

Thomas Agnevik, Östgötapolisens presstalesman, bekräftar att polisen i länet har nåtts av "rykten" om en förestående uppgörelse.

– Sådana här rykten förekommer ganska ofta när högrisksupportrar ska ut och resa. Vi har inte något stort pådrag med anledning av sådana rykten. Vi tycker inte att det är tillräckligt konkret för att förbereda några stora insatser.

Redan under fredagskvällen räknade polisen i Östergötland med att 50 risksupportrar från Stockholm skulle komma till Linköping.

– De har bokat in sig på ett hotell. Det är mer konkret. Om det är de som eventuellt ska hitta på något bus vet vi inte, säger Thomas Agnevik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!