Hotfulla kedjebrev skrämmer barn

"Om du bryter denna kedja kommer du att se en liten död flicka i ditt rum"

LINKÖPING2014-10-14 15:22

Så ser hotet ut i ett av de kedjebrev som nu sprids bland barn. Och breven väcker oro och rädsla.

– Min dotter blev riktigt ledsen och riktigt rädd när hon fick brevet, berättar mamman till en elvaårig flicka i Linköping. Hon vågar inte gå upp på övervåningen själv och hon är rädd att se den vita flickan.

Ett annat kedjebrev berättar en "spökpojke" att han blev nedknuffad i ett avloppshål och hittades med bruten nacke och avslitet ansikte. Han lovar göra hemska saker mot dem som inte skickar brevet vidare.

– Det har varit flera brev innan de här. Det första kom för något halvår sedan och därefter har de dykt upp med jämna mellanrum. Min dotter får dem till sin "brevlåda" på en chattfunktion, säger Linköpingsmamman. Barnen pratar om breven på chatten och triggar varandras rädsla. Efter det är det inte lätt att få ett barn att tänka rationellt kring hoten.

Hon berättar att hon sagt till sin dotter att radera breven utan att sprida dem vidare, och hon tycker det vore bra om andra föräldrar agerade likadant.

– Men det är inte alla som ens vet om vad deras barn gör och möts av på nätet och i telefonen. Själv är jag med på olika forum för att få inblick i vad som sker. Det är viktigt för att kunna lära barnen hur man ska bete sig på nätet och för att kunna ställa frågor som gör att de berättar om de utsatts för något. Vi brukar även meddela skolan om det händer något särskilt på nätet.

Hon konstater att kedjebreven i sig inte är någon ny företeelse men tycker att de blivit råare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!