Hellre en bra lösning än en snabb

Att det ska finnas tält över Tinnisbassängen till i höst, den frågan är för tidigt väckt, anser kommunalrådet Jakob Björneke (S). "Det är bättre att det blir bra än att det går fort", säger han.

Ena änden av "tältballongen" över Tinnisbassängen. I bakgrunden simhallen före utbyggnaden 1987

Ena änden av "tältballongen" över Tinnisbassängen. I bakgrunden simhallen före utbyggnaden 1987

Foto: Bild:Linköpings kommun

Linköping2015-03-06 08:00

Koalition för Linköping har i sin budget avsatt en miljon till tältet. Men de pengarna ser inte ut att räcka. Enligt tjänstemän på kultur- och fritidsförvaltningen handlar det – mellan tummen och pekfingret – om dryga tre miljoner. Förvaltningen begärde i februari att Lejonfastigheter skulle utreda vad en vinteranpassning av Tinnerbäcksbadet skulle kosta.

Tanken var att förvaltningen skulle ha svaret 4 mars, men det kommer att dröja flera veckor innan Lejonfastigheter har några siffror klara, enligt företagets VD Ann de Jonge.

– Vi håller på och det tar viss tid att kontrollera olika saker. Därför kan jag inte på rak arm säga när utredningen kan vara klar, säger hon.

Kommunalrådet Jakob Björneke (S) säger att det är för tidigt att peka ut när i tid ett tält ska finnas på plats.

– Vi måste veta vad fastighetsägaren kommer fram till. Innan dess är det ingen idé att spekulera om pengar över huvudtaget.

Björneke tycker också att det är viktigt att rapporten, när den väl kommer, studeras noga för att man ska vara helt säker på vilka pengar det faktiskt handlar om.

– Det viktiga är att det här blir bra, snarare än att det går fort, och det tror jag vi är överens med föreningarna om.

Ordförande i Lass, Katarina Eckerberg Olsson, låter däremot inte lika övertygad om att tiden inte spelar någon roll i den här frågan.

– Ju längre tid det går desto sämre är det för oss. Egentligen är det så att det för vår del redan är sent när det än blir, säger hon.

Precis som tidigare pekar hon på att föreningarna – och alla Linköpingsbor – lever med det ständiga hotet om ett driftstopp. Vilket vore tråkigt för alla som gillar att bada och simma, men en katastrof för en simklubb.

Gamla majoriteten hade avsatt 1,5 miljoner i sin budget till "tältprojektet". Att summan istället kan vara den dubbla handlar om att man kan räkna på olika sätt, enligt oppositionsrådet Christian Gustavsson (M)

Bland annat handlar det om vilken servicenivå man ska ha när verksamheten är i gång, hävdar han.

– I vår budget har vi varit tydliga med att vi har sett tältlösningen som i första hand en lösning för föreningarna och för att avlasta simhallen. Jag såg inte en öppen verksamhet med full bemanning framför mig. Den kan nog föreningarna sköta på egen hand, säger han.

Du känner inte att ni i Alliansen har ”lurat” simklubbarna att ha för höga förväntningar?

– Nej, vi gick vi till val på att fixa det här och i vår budget hade vi också sett till att genomföra det. Det är de förutsättningar vi har. Vi fortsätter att driva den här frågan eftersom ett tält är nödvändigt för att kunna bedriva simverksamhet i Linköping fram till att en ny simhall är klar.

Enligt Katarina Eckerberg Olsson har det i diskussionen funnits med att föreningarna ska ansvara för säkerheten genom att ha egna badvakter.

– Övrig drift och liknande måste man ha utbildad personal till. Det är inget man bara kan lägga över på oss, säger hon.

Så här såg det ut med tält över Tinnisbassängen sist det begav sig, på 1980-talet
Så här såg det ut med tält över Tinnisbassängen sist det begav sig, på 1980-talet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!