Här vill kanalbolaget bygga nytt

Nu står det klart exakt var AB Göta kanalbolag vill bygga sitt nya besökscentrum. Bolaget har lämnat en första ansökan till Linköpings kommun.

På kullen bortom hamnbassängen i Berg vill kanalbolaget bygga ett 1 000 kvadratmeter stort besökscentrum.

På kullen bortom hamnbassängen i Berg vill kanalbolaget bygga ett 1 000 kvadratmeter stort besökscentrum.

Foto: Per Olsson

Östergötland2018-06-06 07:00

Sommaren 2015 bestämde sig AB Göta kanalbolag för att satsa på Berg som placering för sitt nya besökscentrum. De hade då valt bort både Söderköping och Motala. Någon exakt plats angavs inte då, men nu har kanalbolaget lämnat en ansökan om planbesked till Linköpings kommun.

Det är det första steget för att få en ny detaljplan, vilket krävs för att bygga detta.

Enligt ansökan ska anläggningen bli 1 000 kvadratmeter stor och placeras på kullen bakom slussvaktarstugan vid Karl Johans slussar – det är den sju slussar långa trappan.

Ansökan har ännu inte behandlats politiskt och ansvarigt kommunalråd Elias Aguirre (S) gissar att det sker i höst.

– Jag vet att de varit i kontakt med förvaltningen och vi har fått föredragningar från Visit Linköping som också är inblandade. Om de nu kommer med en planförfrågan så betyder det ju att de är på gång, säger han.

Några skisser på hur byggnaden ska se ut finns inte ännu och kanalbolagets vd Roger Altsäter vill hålla på informationen ytterligare en tid.

– Vår ambition är att kalla till presskonferens om ett par veckor och då berätta om våra tankar och idéer. Vi gör det här i samverkan med Visit Linköping också, säger han.

Hans företrädare Anders Donlau fick utstå hård kritik och en hel del näthat från människor i Motala som tyckte att ett besökscentrum för Göta kanal borde ha placerats där.

Linköpings kommun har som mål att det ska ta 18 månader att göra en detaljplan, ofta tar det dock längre tid. Tiden 18 månader gäller från det första beslutet, i det här fallet det beslut som Elias Aguirre gissar tas i höst.

AB Göta kanal har som ambition att det ska invigas år 2021.

Karl Johans slussar i Berg. Vid sidan av dessa ska ett besökscentrum byggas.
Karl Johans slussar i Berg. Vid sidan av dessa ska ett besökscentrum byggas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!