Här får eleverna hotellservice

För ett halvår sedan intog Emil Leberfinger köket på Tornhagsskolan. På de här månaderna har ”skolmat” fått en helt annan betydelse både för elever och för personal på skolan.

Nellie Sävestam och Alfred Winkelman går i tvåan på Tornhagsskolan och de gillar maten på skolan.

Nellie Sävestam och Alfred Winkelman går i tvåan på Tornhagsskolan och de gillar maten på skolan.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2017-06-10 19:00

– Han gillar så tydligt sitt jobb och har en fantastisk inställning till det han gör och försöker alltid göra sitt allra bästa. Det säger en av skolans rektorer, Inga Ivarsson, om skolans kökschef.

Emil är från början undersköterska, men omskolade sig till kock 2010 och har jobbat inom hotellbranschen. Närmast kommer han från jobbet som kökschef på Scandic i Ryd. Men sedan januari i år är han alltså kökschef inom Leanlink.

Möjligen är det hotellerfarenheten som gör att han ser på sitt jobb på ett lite annorlunda sätt. Att vara serviceinriktad är självklart för honom, men något som skolan är lite ovan vid, anar man.

Serviceinriktningen består bland annat av att han träffar elever, elevråd och föräldraföreningar. Han bjuder in eleverna – med skyddskläder på – i köket och han ser också som självklart att visa sig i matsalen. Det kan ibland vara svårt att få ihop tidsmässigt men varje fredag vill han finnas på plats.

Det är de gångerna han kan uppmana barnen att våga testa det där de kanske aldrig skulle göra, utan den lilla extra påtryckningen.

– Jag får feedback direkt. Barn är ärliga, konstaterar han,

Att vara kökschef i ett kök som det på Tornhagsskolan innebär inte bara att röra i grytorna. Det handlar också om logistik på rätt hög nivå. Förutom att mat ska lagas för att serveras på andra skolor – totalt lagas 1 400 portioner i köket per dag – så måste man hantera att 750 personer, under två timmar ska äta på samma ställe. Ett ganska litet ställe dessutom. Just matsalssituationen funderar Emil mycket på. Buller från maskiner blandas med prat från många barn. Ett bullerbekymmer som skolan brottats med i många år.

– Att få den logistiken att fungera är en utmaning i sig, säger han. Han är också snabb att påpeka att han inte är ensam i köket. Det är ett teamwork och han berömmer alla sina kolleger.

När det gäller själva valet av rätter och råvaror är han lite styrd av den centrala upphandlingen som görs i kommunen.

Men ser gärna att mer närodlat och ekologiskt hamnar på tallriken. Han märker också att ett litet ökat intresse för vegetarisk mat. I dag serveras en vegorätt varje dag till alla som vill ha. Men till hösten ska det bli en utökning av det vegetariska inslaget, säger han. Det blir skolans kockar

egen kryddning som kan göra det där lilla extra med maten och höja den över skolmatsnivån.

Den här fredagen serveras kyckling – svensk – ris och örtsås till lunch. Själv blandar han kidneybönor, kikärter och quinoa för att förbereda bönburgare som ska serveras när niorna har sin avslutningsmiddag i avslutningsveckan. De som inte väljer vego kommer att få hamburgare på svenskt kött från slakteriet i Bjursund. Till burgarna blir det en hemslagen tryffelmajonäs och hembakat hamburgerbröd. En middag som heter duga.

– Jag ska grilla ute så vi får hoppas att vädret blir bra, säger Emil som för någon vecka sedan wookade mat till skolan på en stor muurikka, alltså en stekhäll.

Nellie Sävström och Alfred Winkelman gillar maten i skolan. Men helst vill Alfred äta pizza – då gärna en marguerita – och Nellie tacos, som faktiskt serveras då och då i skolan.

Men just tacos blir dyr skolmat.

– Ja, vår kostekonom har räknat ut att merkostnaden är 100 000 när vi serverar det, säger Emil Leberfinger.

Nellie och Alfred gillar också grönsaker. Morötter är en favorit hos båda.

Alfred gillar också tomater och gurka, men inte groddar, säger han. Nellie gillar tomater men vill inte ha gurka. Fredagslunchen tror de på.

– Jo det blir nog bra, kycklingschnitzel, det har jag hört talas om, säger Alfred.

Emil Leberfinger var undersköterska innan han skolade om sig till kock 2010. Nu är han kökschef på Tornhagsskolan.
Emil Leberfinger var undersköterska innan han skolade om sig till kock 2010. Nu är han kökschef på Tornhagsskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!