Här byggs de nya skolorna

4 000 nya barn i Linköping de närmaste tio åren – det betyder många nya förskolor och skolor. Nya skolor i Slaka, Bankekind, Tannefors, Vallastaden och Kungsberget kompletteras med modernisering och utbyggnad av de gamla.

I Vallastaden byggs det för fullt.

I Vallastaden byggs det för fullt.

Foto: Daniel Bennelid

LINKÖPING2016-09-21 18:20

I vissa områden byggs det mer än i andra. I Vallastaden blir det exempelvis 350 nya skolplatser och 60 nya särskoleplatser de närmaste fem åren, och nästa femårsperiod tillkommer 600 nya förskole- och skolplatser som ska möta behovet i Djurgårdsområdet.

På T 1-området/Tornhagen blir det 460 nya förskoleplatser och 670 nya skolplatser de närmaste fem åren för att möta den planerade bostadsutbyggnaden i nya detaljplaner. I Bankekind planeras en ny skola på Lerbogavägen men Bankekinds skola ska också renoveras.

På Kungsberget och i Tannefors väntar stora satsningar: först en tillfällig skola vid Kungsbergshallen, sedan ny förskola och skola i Tannefors och så etappvis den nya Kungsbergsskolan för högstadium och gymnasium.

På Folkungavallen planeras en ny flexibel förskola/skola. Nya idrottshallar uppförs vid Vasahallen, på Stångebro och vid nya skolan i Brokind.

Tallbodaskolan ska renoveras och i Ekängen blir det först en ny förskola i Stensätter, och under nästa femårsperiod en i Sjötorp. Södra Ekkällan får en ny förskola, liksom Berga Centrum. Ånestadskolan moderniseras och vid Vistvägen blir det en ny förskola.

Harvestad får en ny flexibel förskola/skola men också en ny förskola. Blästadskolan, Fredriksbergsskolan och så småningom också Ekholmsskolan ska moderniseras.

Kvinnebygskolan byggs ut och i Möjetorp blir det en ny förskola. Två nya förskolor planeras i Vist/Sturefors-området; i Norrberga och på Björnbärsvägen. Vists skola moderniseras.

Den nya lokalförsörjningsplanen visar på behoven det kommande decenniet och ska ingå i kommunens nya 10-åriga investeringsbudget. Lokalkostnaden för varje skol- och förskolebarn är 22 000 kronor.

Planen innebär en ambitionshöjning, säger Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

– För första gången antar vi att 90 procent av alla barn ska gå i förskolan. Tidigare har vi utgått från 70 procent i vissa områden, som Skäggetorp, men så gör vi inte längre.

Förskole- och skollokaler ska moderniseras både av arbetsmiljöskäl och för att möta den pedagogiska utvecklingen.

– Skolor för barn i årskurs 1-6 ska alltid ligga i närheten av barnen, säger Jakob Björneke. För elever i årskurs 7-9 är det elevernas val som får styra.

– En annan princip är att när vi bygger nytt ska vi alltid ha tillagningskök och i upphandlingarna ställer vi krav som ska bidra till ett koldioxidfritt Linköping och en giftfri miljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!