Här är stans nyaste skola

Minst en ny skola invigs numera varje år i Linköping. På torsdagen var det dags för den senaste: Vallastadens grundskola.

Nöjda. Vallastadens rektorer Maria Eneling och
Malin Westlund gillar den nya, toppmoderna skolan.

Nöjda. Vallastadens rektorer Maria Eneling och Malin Westlund gillar den nya, toppmoderna skolan.

Foto: Åke Alvin

Linköping2017-08-31 20:00

– Det är trångt på Linköpings grundskolor och vi behöver 500 nya platser om året. Sedan jag tillträdde har vi invigt Arenaskolan, Ekkälleskolan och Harvestadsskolan samt byggt ut flera andra, kommenterar barn- och ungdomsnämndens ordförande Jakob Björneke som fick klippa det blågula bandet.

Vallastadens skola kostade i runda slängar 200 miljoner kronor att bygga och dess 7 400 kvadratmeter har plats för 350–400 grundskoleelever F–6 och cirka 60 särskoleplatser. Särskoleeleverna är på plats, men grundskolan har ännu bara ett 30-tal elever.

– Skolan kommer att fyllas efterhand. Varje vecka ringer föräldrar som håller på att flytta in i Vallastaden, berättar Malin Westlund, som tidigare var rektor för T1-skolorna men inte tvekade att ta chansen att leda en helt ny skola.

Lärare har hon inte haft några problem att hitta, trots lärarbristen. Söktrycket har varit stort, berättar hon.

Skolan är toppmodern, med bland annat Sveriges största installation av solcellsglas. Fönsterrutorna åt söder ska leverera 60 000 kWh per år, samtidigt som de är genomskinliga.

Idrottshallen – som fortfarande luktar målarfärg snarare än svett – har en hopfällbar läktare som kan skjutas fram och förvandla hallen till aula med plats för 400 åhörare. Utomhusmiljön är påkostad med bland annat amfiteater och en handikappanpassad träspång genom den intilligande skogen.

Vallastadens skola ligger utanför området som nu ska visas upp under bomässan. Men den nyfikne kan bocka för 16 september i almanackan. Då blir det öppet hus klockan 11.00–15.00.

Nöjd. "Att få inviga en ny skola är det allra roligaste i mitt jobb", säger Jakob Björneke, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Nöjd. "Att få inviga en ny skola är det allra roligaste i mitt jobb", säger Jakob Björneke, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!