Här är nya pantmaskinen

Här är pantautomaten som tar 100 osorterade förpackningar åt gången. På lördag invigs den på Malmens återvinningscentral.

På lördag är det dags för invigning av Returpacks expresspantmaskin i Ullstämma.

På lördag är det dags för invigning av Returpacks expresspantmaskin i Ullstämma.

Foto: Returpack

Linköping2016-06-14 10:32

Videon är inte längre tillgänglig

Automaten går under namnet Pantamera Express och har sedan i höstas testats på fem platser i landet, bland annat i Norrköping.

Nu ska den lanseras på allvar, till att börja med i 15 städer runtom i landet, och allra först ut blir Linköping. Automaten placeras på Malmens återvinningsstation och invigs på lördag.

– Slår det väl ut hoppas vi kunna erbjuda expresspantmaskiner även på våra andra Återvinningscentraler i Linköping, säger Kjell Österskog, avdelningschef på Tekniska verken.

I den nya automaten kan man hälla ner hela säckar med osorterade pet-flaskor och burkar utan att själv behöva ta i de kladdiga förpackningarna. Glasflaskor fungerar däremot inte.

Kapaciteten är ungefär 100 förpackningar på ett par minuter. När maskinen räknat klart kan man välja om man vill ha pantpengarna direkt in på sitt bankkonto via Paypal eller få värdekuponger som kan lösas in i butiker. Man kan också skänka pantpengarna till Barndiabetesfonden.

Carita Claesson, produktchef på Returpack, säger att tekniken fungerar bra efter en del barnsjukdomar.

– Vi har haft en del stopp i testmaskinerna. Men det beror oftast på att folk haft jord och annat i sina säckar när de tömt dem.

I med hela säcken. Något för burksamlande idrottsföreningar och andra storpantare.
I med hela säcken. Något för burksamlande idrottsföreningar och andra storpantare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!