Här är Linköping bäst i Östergötland

Linköping är bäst i Östergötland. Men i Sverige totalt hamnar kommunen först på 21:a plats.

Foto: Åke Karlsson

LINKÖPING2016-04-14 16:30

Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Kultur- och Fritidschefers förening har undersökt hur Sveriges 290 kommuner arbetar med friluftsliv. 237 valde att delta. Planer, information, samarbete och antal aktiviteter poängsätts. Högsta antal poäng en kommun kan få är 32.

Titeln ”Sveriges Friluftskommun 2016” går i år till Örnsköldsviks kommun.

– Örnsköldsvik har framgångsrikt arbetat brett med friluftsliv genom att samverka mellan förvaltningar och med invånare, föreningar, företag och besökare. Kommunens nya satsningar på friluftsliv för funktionsnedsatta och äldre kan ge goda exempel till andra kommuner. Vår förhoppning är att utmärkelsen Sveriges friluftskommun stimulerar friluftslivsarbetet, säger Kerstin Cederlöf, ställföreträdande generaldirektör på Naturvårdsverket.

Kommunen utvecklar ständigt samverkan med det civila samhället för att utveckla och kombinera natur-, kultur- och friluftsvärden. Förra året ställde kommunen i ordning en natur- och konstpark som har blivit mycket populär.

I Östergötlands län placerar sig Linköping högst på plats 21. Därefter kommer Finspång på plats 33, följd av Motala och Norrköping tillsammans på plats 53. Därefter Söderköping (70), Ydre (99), Mjölby (139), Kinda (155), Åtvidaberg (175) och Ödeshög (186).

Boxholm och Vadstena deltog inte i undersökningen.

Priset till vinnaren är en check på 50 000 kronor att använda till friluftslivsarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!