Handslag mellan kommun och näringsliv ska skapa jobb

Flera unga ska få jobb i ett växande näringsliv som ska utvecklas på egen hand, men också med stöd från kommunen.

Nils Hillerbrand (MP), Lena Micko (S) och Rebecka Gabrielsson (FP) hoppas vill satsa på näringslivet i Linköping.

Nils Hillerbrand (MP), Lena Micko (S) och Rebecka Gabrielsson (FP) hoppas vill satsa på näringslivet i Linköping.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2014-10-24 18:42

Ungefär så skulle man kort kunna sammanfatta målet för den jobbpolitik som den nya majoriteten presenterade på fredagen.

Jobben är den viktigaste frågan för utveckling, det slog de tre partiföreträdarna, Lena Micko (S), Nils Hillerbrand (MP) och Rebecka Gabrielsson (FP) fast.

Utgångsläget är bra, men ungdomsarbetslöshet och alltför många långtidsarbetslösa oroar.

– Det här duger inte. Vi behöver varenda kotte, säger Lena Micko.

Den nya majoriteten vill se ökat samarbete mellan kommun och företag. Genom det man kallar ett handslag lovar kommunen att göra det lättare för företagen att växa. I gengäld vill man ha jobb, lärlingsplatser, praktik- och traineeplatser.

– Företagen ska vara trygga med att kommunen gör sin del för att ta bort hinder för företagande, säger Rebecka Gabrielsson.

Unga vuxna – 19 till 24 år utan gymnasieutbildning – ska få möjlighet att varva utbildning och jobb i en så kallad kompetensförmedling. I botten finns ett ettårigt anställningskontrakt i kommunen. Ungdomarna "hyrs" sedan ut till näringslivet eller till kommunal verksamhet, samtidigt som de ska få hjälp med studier och jobbsökning.

– Möjligheten att få den där första viktiga raden i sitt CV, betyder mycket för att komma igång, säger Nils Hillerbrand.

En mycket konkret åtgärd som den styrande trion presenterade är att de kommunala sommarjobben nu utökas med vinterjobb. Ett löfte – för att hjälpa människor till egen försörjning – gavs att utreda frågan om att förvandla försörjningsstöd till ett anställningsstöd för företag som anställer personer som står långt från arbetsmarknaden.

Krav i upphandlingar ska ställas så att chanserna för funktionshindrade att få jobb ökar. Här ska kommunen vara ett föredöme, enligt Lena Micko.

Upphandlingarna ska också användas på ett sätt som ökar möjligheten för lokala företag att vinna i en upphandlingsprocess. Man ska också, utlovas det, ställa högre sociala och etiska krav i upphandlingar. Lagen ger i dag möjlighet till detta.

Paul Lindvall (M) avgående ordförande i kommunstyrelsen, är inte oväntat kritisk. Majoritetens verklighetsbeskrivning är märklig, tycker han.

– Man vill ge intryck av satsningar när det är saker vi arbetat med i fler år.

Att Lena Micko uttrycker att hon vill vända utvecklingen tycker han är oroande.

– Jag hoppas verkligen att hon inte menar ungdomsarbetslösheten. Den sjunker snabbt i Linköping och är lägst i hela regionen, säger han.

Lena Micko (S) tillräder sin post som kommunstyrelsens  ordförande efter årsskiftet.
Lena Micko (S) tillräder sin post som kommunstyrelsens ordförande efter årsskiftet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!