I en röd lada i Vikingstad ligger Östgötasvamp. Idén till företaget väcktes för tre år sedan. Den tidigare elingenjören Mahziar Namedenian hade då nyss disputerat inom medieteknik. Efter en tid som programutvecklare på ett företag inom pappersindustrin ville han hitta en hobby. Tre av hans vänner från universitetsvärlden kände likadant och tillsammans bestämde de sig för att göra något gemensamt. Plötsligt kom förslaget om att odla svamp upp, och efter lite research upptäckte de att bara 15 procent av alla champinjoner som säljs i Sverige är odlade på svensk mark. Hobbyn växte snabbt till en heltidssysselsättning vännerna läste allt de kom över om champinjoner, besökte svampodlare och började leta efter en lokal.
Lärde sig mycket
När de hittade ladan i Vikingstad var det en kycklingfarm. Byggnaden behövde byggas om och renoveras.
– Vi funderade på att ta in en byggifrma, men av kostnadsskäl valde vi att göra allt själva. Vi bar tusen påsar med cement och stod med cementblandaren… vi lärde oss mycket! säger Mahziar Namedanian och tar fram en laserskanner och visar hur den används för att mäta olika avstånd i ett industribygge.
Men byggnadsteknik är långt ifrån det enda som han har lärt sig sedan projektet startade. I dag är företaget Östgötasvamp en av Sveriges största svampodlare, mycket tack vare ett avancerat styrsystem som Mahziar Namedanian själv har utvecklat.
– Det är uppbyggt av olika algoritmer som styr olika funktioner i våra tre odlingsrum. Systemet mäter temperatur, luftfuktighet, luftflöde och förhållandet mellan syre och koldioxid, berättar han.
Svampskog
Plötsligt plingar det till. Systemet har snappat upp något som måste åtgärdas. Mahziar Namedanian tar fram sin telefon och knappar in ett kommando. Systemet är utvecklat så att han enkelt kan fjärrstyra alla funktioner från kontoret, hemifrån eller till och med utomlands. Han berättar entusiastiskt om de olika funktionerna medan vi fortsätter ut till odlingshallarna.
Här möts vi av något som påminner om en riktig svampskog. Luften är fuktig och lite kylig och ligger tät av svampdoft. Rummen är fulla av champinjoner i långa rader som växer i olika ”bäddar”. Kompostjorden består av sju organiska material och allt är noga uträknat för att optimera produktionen.
– Här inne finns sensorer som direkt reagerar om luften sjunker under en viss temperatur. Då utlöses dimma. Men det får inte komma några vattendroppar på svamparna, då blir det bruna, berättar Mahziar Namedanian.
Året om
På anläggningen finns en kylanläggning och en värmepump för att kunna reglera temperaturen. Detta gör att odlingen kan bedrivas året om. Därtill används en kompost som genererar värme helt av egen kraft, vilket både är miljövänligt och sänker elkostnaderna. Trots att systemet är utvecklat för full kapacitet är odlingshallen långt ifrån full.
Varför?
– Vi insåg under arbetets gång att vi var tvungna att ha svampen precis så som lådorna står nu, på grund av luftflödet. Annars får svampen ”krokodilskinn” – den är känslig och blir förstörd redan efter en timme eller två.
Allt är utarbetat i detalj för att skapa den ideala växtmiljön. Men det har tagit tid. Under arbetets gång var de tvungna att slänga massor med svamp innan de fick koll på alla parametrar. Men hårt jobb lönar sig. I dag är produktionen storskalig och varje vecka odlas mellan 5 och 6 ton champinjoner i de tre odlingshallarna.
– Vi har potential att göra odlingen två eller tre gånger större. Och vi har ett par andra idéer på gång, men det är fortfarande hemligt, avslutar Mahziar Namedanian med ett leende.