– Att polisen kommer närmare medborgarna kan betyda närmare rent fysiskt, att vi finns ute bland folk. Men det kan också vara att vi lyssnar mer på dem och samverkar mer, säger Joel Gerdin.
Han har utsetts av Polismyndigheten till kommunpolis i Linköpings lokalpolisområde, en ny funktion när myndigheten organiserar om. Uppdraget är att knyta kontakter och relationer med civilsamhället – politiker, tjänstemän, skolföreträdare, föreningar och andra – för att höra vad de önskar få polisens hjälp med.
Ska prioritera resurserna
Joel Gerdin företräder polisen då myndigheten tecknar så kallade samverkansöverenskommelser med Linköpings, Åtvidabergs, Kindas och Ydres kommuner som ingår i polisområdet. Han ska också vara med och starta medborgardialoger så att ”vanligt folk” får komma till tals om vad de anser att polisen behöver ta tag i.
Önskemålen blir sedan grund för medborgarlöften, som polisen och kommuner gemensamt kan ingå. Polisens utlovade aktiviteter blir polisområdeschefens ansvar att hantera.
Medan många kollegor i kåren är skeptiska till hur polisen ska kunna uppfylla regeringens krav och polisledningens löfte om att ”komma närmare medborgarna” är Joel Gerdin säker på att det går.
– Genom att vi prioriterar våra resurser efter den lokala problembilden, som delvis ska tas fram i dialog med medborgarna, säger han.
Många poliser jag talat med är tveksamma eller menar att det inte går. De säger att ni är för få, att ni aldrig kommer hinna. Vad tänker du om det?
– Jag hade också gärna sett att vi var fler. Men nu är vi så många som vi är. Med genomtänkta aktiviteter kan vi få effekt. Och jag tror på samverkan.
"Ska få riktig effekt"
Gerdin har ett förflutet som polis i yttre tjänst, har haft fackliga uppdrag och de senaste åtta åren tjänstgjort som stationsbefäl. Han har sökt sig till sitt nya jobb för att kunna påverka polisens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.
Nu ska han i samverkan med kommunerna göra en handlingsplan för det närmsta året. Båda parter tecknar ned sin respektive problembild. Därefter jämkas dessa samman till en lokal bild för varje kommun. Polisen använder brottsstatistik, medarbetares erfarenheter och information, och underlag från kriminalunderrättelsetjänsten.
– Vi ska bort ifrån att arbeta så mycket med kvantitativa mål, som polisen gjort tidigare, och mer jobba för att få riktig effekt av vårt arbete, säger Joel Gerdin.