Gasbil orsakade garagebrand

Branden i en garagelänga i Ryd började i en gasdriven bil. Men branden berodde inte på något fel på gastanken.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2015-07-10 14:56

Det var vid 20.30-tiden i söndags som räddningstjänsten larmades till Ryd för att bekämpa en brand i en garagelänga. När brandmännen kom fram rykte det från tio garageportar. Men hjälp av högtryckssprutor lyckades dock räddningsstyrkan framgångsrikt bekämpa branden. Branden hade börjat i en bil som fick omfattande skador. Ytterligare tre bilar fick rökskador. Polisen konstaterade i ett tidigt skede att det inte fanns några tecken på att branden var anlagd.

Polisens tekniker har nu slagit fast att branden började i en gasdriven bil. Men själva branden ska ha börjat vid instrumentpanelen, nära handskfacket och orsakades troligen av ett elfel.

– Branden orsakades av ett elfel och den kunde lika gärna ha börjat i en bensindriven eller en dieseldriven bil, säger en poliskälla.

Gastanken var intakt när den undersöktes av polisens tekniker.

Peter Grellsgård, brand- och säkerhetsansvarig på Stångåstaden, har nåtts av uppgiften att branden startade i en gasdriven bil.

Ser ni några risker med gasbilar som parkeras i garagelängor?

– Frågan har väckts, det kan jag säga. Men just nu kommer vi inte att vidta några särskilda åtgärder. Det akuta har handlat om att ta hand om den här skadan och se till att drabbade hyresgäster kontaktar sina försäkringsbolag.

Så sent som den 5 maj i år exploderade en gasdriven bil av märket Volkswagen i samband med tankning på biogasmacken vid Gumpekulla i Linköping. Bilens gastank hade rostat och klarade inte trycket från pumpen. Volkswagen kallade i höstas ägarna till 19 000 gasbilar till en extra kontroll av gastankar. Bilen som var inblandad i olyckan hade inte lämnats in för service.

Dagens Nyheter varnade på fredagen för att gamla gasbilar kan bli dödsfällor på grund av sprickor och rost i gastankarna. Enligt DN kontrollerar varken bilägare eller landets bilprovningar skicket på gastankarna i den utsträckning som skulle behövas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!