Gamla fick inte välja mat

Aleris följde inte avtalet på Landeryds vårdbostäder och tvingas nu betala vite.

Foto: Arkivbild: TT

Linköping2016-03-16 15:30

Efter en turbulent höst på äldreboendet, med många klagomål till kommunens äldreombudsman, visade kvalitets- och utvärderingskontorets kontroll vissa brister. Bland annat handlade det om de så kallade genomförandeplanerna som varje brukare ska ha. Kontoret kom fram till att det visserligen fanns genomförandeplaner, men de användes inte.

Kontorets bedömning var därför att brukarna därför hade drabbats på ett sådant sätt som inte var acceptabelt.

Det största skälet till den stora oro och det missnöje som fanns bland både brukare och personal berodde på , enligt kontorets bedömning, att en stor omorganisation som genomförts inte var förankrad i personalgruppen.

Men nu är läget bättre. Enligt äldrenämndens ordförande Eva Lindh (S) har Aleris tagit saken på stort allvar och gjort de insatser som måste göras.

– De har även vidtagit ytterligare åtgärder på eget initiativ, säger hon.

Med detta uppfyller nu Aleris sitt avtal med äldrenämnden på alla punkter utom en. Det rör möjligheten att välja mellan två middagsrätter. Den möjligheten tog man på Landeryd bort eftersom man tyckte att det ställde till för mycket problem.

Aleris tvingas nu betala 25 920 kronor i vite för detta avtalsbrott. Vitet utdöms bara för den tid då kommunens kvalitetskontor gjorde sin kontroll av verksamheten

– Står det i avtalet att det ska finnas valfrihet så ska det följas, säger Eva Lindh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!