Frågetecken kring Kungsbergsskolan

Kungsbergsskolans inomhusmiljö har varit ett problem i åratal. Mattor har rivits ut och nya lagts in. I ett hus var det bara att byta golv, i ett annat stank det kemikalier när mattan lyftes. Varför? Just nu är det ingen som vet.

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2015-06-16 08:30

– Vi väntar på laboratoriesvaren, säger Anders Loinder som är fastighetschef på Lejonfastigheter i Linköping.

– Innan vi har fått dem vet vi inte vilka åtgärder som måste vidtas.

Kungsbergsskolan har haft problem med inomhusmiljön i åratal. År 2012 gjorde företaget Projektallians AB en utredning av hela skolan.

I varje hus fanns en tydlig kemisk lukt under mattorna. I de båda gamla husen från 1949 var mattorna lagda på gamla mattor, lager på lager av olika material. På några ställen fanns fuktskador i väggarna. Återstod att ta bort mattorna, slipa bort lim- och mattrester ner till betongen och lägga nytt golv.

Företaget Sweco anlitades som sammanhållande konsult för åtgärderna. Det praktiska jobbet gjordes av bland annat Golvkomfort AB och Åhlin & Ekeroth Byggnads AB, företag som Lejonfastigheter hade ramavtal med.

Att göra underlag för nytt golv, lägga mattor, måla väggar och fixa ventilationen räknas av Lejonfastigheter som normalt underhåll. Det kostade ungefär 6,5 miljoner kronor år 2012. Reparationen av ett burspråk och i ett uppehållsrum räknas som extra åtgärd för 1,1 miljoner kronor.

Lukten ökade

Men problemen var inte ur världen med dessa insatser. En ny utredning startade 2014, nu av AK-konsult. Kostnaden för den blev totalt 800 000 kronor och den visade bland annat på förhöjda emissioner på flera ställen. Ventilationen rengjordes och justerades för 1,1 miljoner kronor till.

– Först kunde lukten kanske förklaras av att mattorna och limmet var nya, säger Anders Loinder. Men vid uppföljningen i februari i år hade lukten ökat och kunde inte längre bero på att golvkonstruktionen var ny.

Dags att riva upp golven igen. Det konstiga var skillnaderna som nu visade sig i de olika husen. I D-huset, en envåningsbyggnad ombyggd1992, fanns ingen lukt när de ”gamla” mattorna lyftes. De ersattes för säkerhets skull med ett ventilerat trägolv. I huset intill, C-huset som byggdes 1949, var lukten så markant att skyddsombudet måste stänga lokalerna. Här måste ventileras på ett säkert sätt innan någon kunde få komma in i huset igen.

Vad är skillnaden på golven? Konstruktionen?

– Nej, säger Anders Loinder. Det är samma konstruktion. De nya mattorna lades på golvkonstruktionen. Och jobbet gjordes samtidigt. Vi vet inte.

Elever får bussas

Därför bestämde Lejonfastigheter och skolledningen i förra veckan att hus C ska stängas helt under nästa läsår. Även den andra äldre byggnaden, hus B, stängs helt och hållet.

Årskurs 4-6 bussas till Ekkälleskolan det kommande läsåret. Förskoleklasserna och lågstadiet samt all fritidsverksamhet blir kvar i skolan, dels i de hus som har renoverats på skolan, dels i paviljonger.

Det var redan bestämt att högstadiet ska gå i nyrenoverade lokaler på Anders Ljungstedts gymnasium. Där blir de kvar i bortåt fem-sju år.

För då, efter 2020, kan den nya Kungsbergsskolan stå färdig - en jätteskola för kanske närmare 2 000 elever, byggrätten är 40 000 kvadratmeter.

Den gamla delen av skolan, problemdelen, ska enligt detaljplaneförslaget Q-märkas och bevaras - kvarstår den tanken?

– Det gäller bara fasaden mot gården för hus B och C, säger Anders Loinder. Men om några år har vi en helt ny skola. Frågan är hur mycket vi ska investera i väntan på den stora ombyggnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!