Det handlar om arter med fascinerande namn som griptångsflickslända, bred kärrtrollslända, grön mosaikslända och några till.
Östergötland är först i landet med en regional atlas över trollsländor där de uppseendeväckande resultaten presenteras. Boken släpps vid ett releaseparty på Naturcentrum i Linköping ikväll och bygger på inventeringar som gjordes i länet 2008–2012.
Över 150 personer var engagerade i projektet, som drivits av Östergötlands entomologiska förening med biolog Tommy Karlsson i spetsen. Det är också han som sammanställt boken.
Vi träffar honom en mulen förmiddag vid Smedstadsdammarna i Linköping. Trollsländor är vackra färgstarka luftakrobater som flyger under varma sommardagar.
Trots att regnet hänger i luften fångar han genast både en större kustflickslända och en mörk lyrflickslända. Ytterligare cirka femton arter skulle gå att hitta här, gissar han.
För några år sedan återupptäckte Tommy Karlsson den sällsynta dvärgflicksländan i Grytkärren nära Ulrika. Det är den enda trollslända av landets 64 arter som är nationellt hotad och anges som "starkt hotad" på svenska rödlistan.
Är hoten mot trollsländor färre i Sverige än för andra insekter?
– Ja, fjärilar och vildbin som hör hemma i ett öppet odlingslandskap är mer utsatta där skötseln inte är så bra. Trollsländor är knutna till vattenmiljöer som vi har mer naturligt här än i Mellaneuropa. Exploateringen hos oss har inte varit lika hård som där, vilket är förklaringen till att många trollsländor är rödlistade på EU-nivå.
Tommy Karlsson, som till vardags jobbar på länsstyrelsen med ansvar för hotade arter, föreslår därför att en del av dessa arter bör bli östgötska ansvarsarter.
Östergötland har 52 trollsländarter, men med ett varmare klimat kan det bli fler. Mindre smaragdflickslända hör till dem som redan hittat upp till våra breddgrader på senare år.
Vid inventeringen var länet indelat i 161 rutor på 10x10 kvadratkilometer och fynd noterades i 142 rutor. Totalt har cirka 14 000 observationer gjorts med flest i Linköping, Norrköping och Kinda.
Det bästa med projektet?
– Det unika är att vi fått ut så många människor i markerna som från början inte kunde så mycket om trollsländor. Lärare med skolklasser och många familjer har lärt sig mer om dessa djur. Samtidigt har kunskapen om hur det står till med dessa arter i länet ökat.