Förslaget: 200 elcyklar att hyra

200 elcyklar utplacerade på 20 platser i Linköping. Det kan bli verklighet om politikerna klubbar igenom ett förslag till hyrcykelsystem.

Optimist. Nils Hillerbrand (MP) hoppas få klubba igenom ett beslut om hyrcyklar innan han avgår som kommunalråd den siste februari.

Optimist. Nils Hillerbrand (MP) hoppas få klubba igenom ett beslut om hyrcyklar innan han avgår som kommunalråd den siste februari.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2017-01-22 16:30

Det är det kommunala bolaget Sankt Kors som på kommunledningskontorets uppdrag utrett frågan om kommunala hyrcyklar. Kommunalråd Nils Hillerbrand (MP) är mycket nöjd med resultatet.

– Två saker är särskilt intressanta med förslaget. Det ena är att man vill satsa storskaligt direkt, inte prova sig fram i liten skala. Det andra är att det uteslutande handlar om elcyklar – det skulle vi vara först med i Sverige och det skulle kunna attrahera en större grupp användare.

Elcyklar skulle få fler bilister att välja cykeln, menar Hillerbrand. Idag är det 27 procent av Linköpingsborna som använder cykel som huvudsakligt färdsätt på vardagar. Kommunen har satt upp ett mål på 40 procent.

– Man brukar säga att det finns en gräns på 4–5 kilometer, längre vill folk inte cykla. Men med elcykel blir det annorlunda och vi kan dessutom ha ett inslag av lastcyklar.

Om utredningens förslag följs skulle 100 cyklar kunna placeras ut till nästa sommar, för att under de närmaste två åren kompletteras med ytterligare 100.

Cyklarna ska kunna hyras från ett 20-tal så kallade noder, till exempel Resecentrum, infartsparkeringar, centrum, turistbyrån och utvalda arbetsplatser.

Cyklarna kan kopplas till smarta betalsystem och låsas upp med till exempel ett kort, en kod eller ett sms.

– Jag tror att vi kan vara färdiga att fatta beslut i kommunstyrelsen i februari. Jag tycker att förslaget verkar ha tagits emot positivt av både Koalitionen och oppositionen, säger Hillerbrand.

Exakt hur hyrsystemet ska utformas har inte utredarna tagit ställning till, men man redogör för hur det ser ut på andra håll. I Lund och Göteborg kostar det till exempel 75 kronor för ett årskort. Första halvtimmen är gratis vid varje hyrtillfälle, medan den andra halvtimmen kostar 10 kronor, den tredje 20 och halvtimmarna därefter 40 kronor.

För kommunen skulle projektet kosta maximalt 4,3 miljoner kronor netto per år, bedömer utredarna.

Det innebär 21 500 kronor per cykel och år. Är inte det dyrt?

– Jag tycker att man ska räkna per resa och inte per cykel. Dessutom ska man väga in samhällsnyttan. Ökad cykling ger färre bilar i stadsmiljön. Det betyder mindre trängsel, bättre trafiksäkerhet, mindre buller och mindre utsläpp, säger Nils Hillerbrand.

Inpendlare och tjänsteresenärer anges som primära målgrupper för hyrcykelsystemet, men även turister och fritidsanvändare nämns.

Hyrcyklar och elcyklar

I början av 2000-talet fanns det bara några få hyrcykelsystem i världen. Nu finns det över 600, enligt Institute for Transportation and Development Policy (ITDP).

De modernaste systemen har elcyklar utrustade med GPS-uppkopplade surfplattor. Cirka 70 städer i världen har hyrsystem med elcyklar, de största i Spanien och Kina.

I Sverige kräver reglerna att elmotorn endast kopplas in när cyklisten trampar och att den stängs av vid hastigheter över 25 km/tim.

Källa. Sankt Kors

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!