Försenad – då är skoldörren låst

Kommer du försent, ja då är dörren låst. Den metoden praktiseras på Linghemsskolan, vilket SVT nyheter öst var först att rapportera om. Skälet är att elever och lärare ska få en lugn start på lektionen.

Max tio minuter får en elev vänta utanför klassrummet i LInghemsskolan och hen ör försenad.

Max tio minuter får en elev vänta utanför klassrummet i LInghemsskolan och hen ör försenad.

Foto: Engvall- Textorius/TT

Linghem2018-05-04 18:30

I skolans ögon handlar det här inte om något straff. Det säger biträdande rektor Joachim Fritzsche Lindgren.

– Nej, vi ser det här som en träning i att komma i tid. Vi tycker att vi har en av Linköpings bästa högstadieskolor och vi vill bli den bästa. Då vill vi ge alla elever en chans till sin undervisningstid, säger han.

Problemet med eftersläntrare som stör lektionerna är välkänt i de flesta skolor. Joachim Fritzsche Lindgren vill inte säga att sena ankomster har varit ett jätteproblem på Linghemssskolan men konstaterar att när en lärare hela tiden blir avbruten och tvingas starta om sin undervisning så drabbar det många elever.

– Nu får läraren möjlighet att kortfattat gå genom vad dagens lektion handlar om, se vilka elever som är närvarande och ge alla en bra start utan risk att bli störda av försenade elever, säger han.

Max tio minuter är dörren låst, sedan får sena elever komma in och få samma information som sina klasskompisar, men enskilt så de andra kan jobba på.

Joachim Fritzsche Lindgren pekar på att en elevs sena ankomst kan störa många en klass och det är detta man nu vill åt.

– Det här är en chans för alla att få samma information och en bra start på lektionen.

Har ni fått några reaktioner från föräldrarna?

– En förälder har ifrågasatt det här, i övrigt har det bara varit positiva reaktioner från föräldrarna som tycker att det är bra. Att det blir en tydlighet, också för barnen.

Under några veckor har den stängda dörrens taktik praktiserats och enligt Joachim Fritzsche Lindgren har det blivit bättre.

– Syftet är att träna eleverna att komma i tid och se vikten av sin skolgång och utbildning. Målsättningen är att vi så småningom kan lätta på det här. Det är ju ingen önskan från oss att hålla i om det inte behövs.

Enligt Tor Andersson, biträdande chef på utbildningsförvaltningen, så känner man till hur Linghemsskolan gör och har inte fått några klagomål. Tor Andersson konstaterar att en rektor har stor befogenhet att bestämma hur en skola ska styras, så länge man håller sig inom lag och skollag.

Enligt jurister på Skolinspektionen ger skollagen utrymme för att i en viss specifik situation be en elev vänta utanför klassrummet en kortare tid. Det är däremot inte förenligt med skollagen att ha en rutin som stänger ute en elev en hel lektion.

Fotnot: Linghemsskolan är en högstadieskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!