Företagsklimat på glid

Linköpings kommun tappar i rankningen av företagsklimatet. För bara två år sedan låg Linköping på 35:e plats i Sverige. Nu har kommunen halkat ner till 106:e plats.

Kritik. Vägnät, järnvägar och flyg fick inget högt betyg när företagen rankade Linköping.

Kritik. Vägnät, järnvägar och flyg fick inget högt betyg när företagen rankade Linköping.

Foto: Åke Alvin

LINKÖPING2017-09-26 22:22

Det stora tappet i Svenskt Näringslivs företagsrankning skedde förra året då Linköping backade från 35:e till 97:e plats. Sedan dess har kommunen vidtagit åtgärder: en ny näringslivsorganisation, bättre företagsservice och utbildning av anställda är några av dem.

– Förra året fick vi kritik för kommunens service till företagen, för tillämpning av lagar och regler och för hur den offentliga upphandlingen fungerade, säger Christer Mård (L) som är kommunalråd. Där har vi satsat, och där är resultaten nu så mycket bättre.

I år gäller de negativa svaren i enkäten i stället tele- och it-nätet; vägnät, tåg och flyg samt svårigheten att rekrytera kompetenta anställda. Svaren gör Christer Mård lite förvånad.

– Ja. Vi har bra it- och telenät. Vi kanske gräver för mycket i våra gator, och ostlänken drar ut på tiden – men det är ändå konstigt att de områdena ger så negativa omdömen.

– Däremot kan det vara svårt att rekrytera. Det går bra i Linköping, då blir det ont om arbetskraft. Motsägelsefullt, men så är det.

Christer Mård bekymrar sig inte allt för mycket över kommunens tapp.

– Nej, jag har tidigare jobbat med den här undersökningen i halva mitt liv, säger han, och jag vet att det inte behövs mycket för att det ska bli svängningar i resultatet. Vi har gjort rejäla satsningar på företagandet i kommunen, och det kommer att ge resultat framöver.

Paul Lindvall (M), kommunalråd i opposition, är mer bekymrad.

– Jag hade verkligen önskat att utvecklingen hade pekat uppåt i stället, säger han. Undersökningar kan ge osäkra resultat men nu har vi sjunkit två år i rad. Det står inte rätt till i Linköping.

Han pekar på attityderna till företagande som ett exempel. Företagen själva uppfattar att både allmänheten, skolan, kommunpolitikerna och tjänstemännen inte har någon särskilt positiv inställning till företagande.

– Jag hoppas verkligen att den socialdemokratiska koalitionen tar tag i det här.

Hur borde politikerna agera, menar du?

– De ledande politikerna måste ägna mer tid och intresse åt näringslivsfrågorna. Det handlar om att se över många detaljer, som tillstånd och bemötande, men också om att inte undanta fler verksamheter inom skola och omsorg från privata utförare. Det är företagen som skapar skatteunderlag för utveckling, och småföretagen är viktiga här.

Negativt. Tele- och itnäten har fått sjunkande betyg i företagsrankningen.
Negativt. Tele- och itnäten har fått sjunkande betyg i företagsrankningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!