Företaget där pensionärer jobbar

Att gå i pension innebär att sluta jobba – men inte för personalen på Veteranpoolen. Här kan pigga pensionärer fortsätta sitt yrkesliv, och samtidigt förgylla sina dagar.

Mimmi Söderholtz, ny verksamhetsansvarig på Veteranpoolen.

Mimmi Söderholtz, ny verksamhetsansvarig på Veteranpoolen.

Foto: Pressbild

Linköping2018-10-29 05:00

Mimmi Söderholtz är ny regionansvarig för Veteranpoolen i Linköping, Kinda och Åtvidaberg. Hon menar att jobbföretaget gör att pensionärerna kan känna att de är värdefulla på ett nytt sätt.

– Jag har 170 överlyckliga veteraner. Vi hjälper privatpersoner och företag med olika tjänster. Pensionären bestämmer själv hur mycket man vill jobba och vad man vill göra. Det kan vara allt från cafébiträde till receptionen på Katedralskolan som vi bemannar. Vi har ledsagning, hjälper äldre att handla, hantverk, tapetserar, målar, bygger altaner och så vidare, berättar Mimmi Söderholtz.

Nu behöver hon ännu fler veteraner, gärna 100 till. De hinner inte med efterfrågan som finns från deras kunder.

– Varje dag går många pensionärer i pension. Man kanske är ledig något år, och sedan kommer rastlösheten. Man har varit med barnbarnen ett år, och så tänker man att nu vill jag göra något annat, säger Mimmi Söderholtz.

Veteranpoolen är ett nationellt tjänsteföretag, med 41 kontor och 7 700 aktiva pensionärer, som startades 2007. Veteranerna jobbar och får lön för sitt arbete, men väljer själva hur mycket och vad de vill arbeta med.

Även om alla veteraner inte orkar göra jättemycket, så kan de vilja hjälpa till med till exempel läxläsning två timmar i veckan berättar Mimmi Söderholtz.

– En del väljer Röda korset, för det är en god gärning det med. Sedan kommer de till oss för att de faktiskt behöver pengar. De får betalt, de får profilkläder, skyddskläder, de får allt för att utföra sitt arbete. De kommer in och hämtar sin arbetsorder, är ute hos kund och kommer tillbaka och stämmer av hur det har gått, berättar Mimmi Söderholtz.

Sedan i september har Veteranpoolen i Linköping, Kinda och Åtvidaberg rekryterat sjutton nya veteraner och har trettiosju som är inbokade på rekryteringsmöten, berättar Mimmi Söderholtz.

Konkurrerar Veteranpoolen om jobb som hade kunnat gå till arbetslösa ungdomar?

– Vi ser oss inte som en konkurrens till ungdomarna utan vi kompletterar varandra, ungdomarna vill jobba heltid och våra veteraner vill inte det, de vill jobba mer flexibelt på timmar och vara ett komplement. De har arbetat hela livet och vill helst jobba extra för att unna sig det extra i vardagen, säger Mimmi Söderholtz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!