Flyktingar placeras i Mjärdevi

Linköpings kommun måste ordna bostäder till de 392 flyktingar som väntas bli placerade i Linköping under året. Bland annat byggs nytt bland företagen i Mjärdevi.

LINKÖPING2016-09-06 17:00

Förste mars infördes en ny lag som gör att alla Sveriges kommuner måste ta emot flyktingar som beviljats uppehållstillstånd – det är ett sätta tömma Migrationsverkets flyktingförläggningar och fördela människorna över Sverige. Varje kommun får ett visst antal i förhållande till sin storlek och för Linköping blir siffran 392.

För att fixa detta har kommunstyrelsen i Linköping nu fattat två beslut.

Lägenheter

Den ena är att hyra rum och lägenheter i större hus runt om i stan. Det gäller bostäder i Ekängen, Tallboda, Hackefors, Vårdsberg, Brokind och företagslägenheter vid Kallerstad arena. På så sätt får kommunen ihop 110 sovrum. En del ägs av privata fastighetsbolag och en del av det kommunägda Lejonfastigheter.

Det andra beslutet i kommunstyrelsen går ut på att två tomter i Mjärdevi och en tomt i Vallastaden används för att ställa upp tillfälliga modulhus. Detta kan ge ytterligare 200-300 bostäder.

Ska plockas bort

Kommunstyrelsen tänker sig att man upphandlar hela paketet kring modulhusen och sedan hyr av den som vinner upphandlingen. Kommunen fortsätter att äga marken och efter att det tillfälliga bygglovet löpt ut – det gäller i högst 15 år – ska modulhusen plockas bort.

Pengarna till detta ska komma från staten. I praktiken fungerar det så att den som fått uppehållstillstånd får statlig hjälp i två år i form av etableringsbidrag och med dessa pengar betalar individen hyran till kommunen.

Statsbidrag

Kommunstyrelsen reserverar dock 3 miljoner kronor av andra statsbidrag. Detta eftersom ingen vet exakt vad kostnaderna blir.

– Vi ska ta vår del av ansvaret och vi ska leva upp till anvisningslagens krav, inledde Elias Aguirre (S) under kommunstyrelsens möte.

Båda besluten klubbades igenom av majoriteten, men inte utan debatt.

Muharrem Demirok (C) förordade Attefallshus istället för modulhus. Om kommunen annonserade att de ville hyra Attefallshus på en femårsperiod så skulle det leda till att villaägare satte igång att bygga i sina trädgårdar. Enligt Muharrem Demirok skulle det ge bättre integration än att bygga 200–300 bostäder i form av modulhus i Mjärdevi.

Kritiska

Även M och KD hade invändningar mot modulhus.

Sverigedemokraternas Jonas Andersson ville inte heller släppa fram beslutet.

– Vi ser ju självklart att det finns ett stort behov av att skaffa fram bostäder till följd av anvisningslagen. Den här utmaningen ska vi naturligtvis ta på stort allvar, samtidigt är det viktigt att vi inte ger vissa grupper fördelar på bostadsmarknaden på bekostnad av andra. Vi ställer inte upp på att man missgynnar andra grupper, till exempel studenter. Bristen på bostäder är en konsekvens av er egen politik, man kunde ju hoppas att ni agerat mer proaktivt än reaktivt, men den förmågan har inte funnits, sa han bland annat under kommunstyrelsens möte.

Under hösten

Det första beslutet om att hyra ett stort antal rum och lägenheter ger effekt redan under hösten. Det första avtalet med fastighetsägare träder i kraft under oktober, de övriga under november och december.

Förhyrningen av modulhus tar lite längre tid. De ska först upphandlas, sen ska kommunstyrelsen godkänna prislappen och först därefter byggs det.

De bostäder som nu finns planerade räcker även till dem som väntas bli kommunplacerade under 2017.

De båda besluten om tillfälliga bostäder gör också att planerna på att bygga vid Lambohov lagts på is.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!