Flottiljen får skjuta djur

Helikopterflottiljen på Malmen har fått tillstånd att bedriva skyddsjakt på djur som hotar flygsäkerheten – däribland de rödlistade fågelarterna storspov och rapphöna.

Foto: Montage: Corren.se

Malmslätt2015-03-03 16:42

När det handlar om flygsäkerhet får bestämmelserna om fridlysning stå åt sidan. Det framgår av ett beslut som fattats av länsstyrelsen. Helikopterflottiljen har fått tillstånd fram till den sista december 2019 att bedriva skyddsjakt under hela året. De enda djur som är undantagna från tillståndet är björn, varg, järv, lo, säl och örn. Jakten får bedrivas dygnet runt inom det inhägnade flygplatsområdet med hjälp av motordrivna fordon och jakthund.

Helikopterflottiljen har även tidigare haft rätt att bedriva skyddsjakt – men tillståndet har inte behövt användas i någon större omfattning. Förra året sköts två rådjur inne på området. Under 2013 behövde inte tillståndet utnyttjas överhuvudtaget. Flottiljen använde istället "skrämselåtgärder" för att i första hand skrämma bort fåglar som kan utgöra en fara vid start och landningar. Flottiljen har även genomfört kemisk bekämpning av trädgårdsborrar som är attraktiv som föda för bland annat fiskmåsar.

I en särskild bilaga anger länsstyrelsen exakt hur många djur av 16 angivna arter som får skjutas per år. Flottiljen får bland annat skjuta fem storspovar – en art som anges som sårbar i artdatabanken. Flottiljen får även skjuta fem rapphöns, vilket är en art som betraktas som nära hotad. Mindre kontroversiellt torde det vara att tillståndet omfattar 75 kråkor och lika många kajor.

Så många djur får helikopterflottiljen skjuta per år

Kråka 75

Kaja 75

Stare 50

Fasan 20

Björktrast 20

Rapphöna 5

Tofsvipa 10

Storspov 5

Skogshare 5

Fälthare 35

Rådjur 20

Räv 10

Älg 5

Kronhjort 5

Dovhjort 10

Vildsvin 30

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!