Flera vårdas för svininfluensa på US

Svininfluensan skördar många dödsoffer över delar av världen, och nu vårdas flera personer på Universitetssjukhuset för sjukdomen.

Förebyggande. Vaccinationen är ett sätt att slippa influensan.

Förebyggande. Vaccinationen är ett sätt att slippa influensan.

Foto: COP

Linköping2016-01-26 17:30

Hur många som vårdas för svininfluensa på US just nu kan smittskyddsläkare Britt Åkerlind inte säga, men hon bekräftar att det är flera stycken.

– Vi är inte kontaktade inifrån vården om att läget skulle vara akut eller förorsaka ytterligare belastning utifrån vad de är vana vid. Men totalt är det flera fall varje vecka nu. Vissa hamnar på sjukhus, men de flesta är ute i samhället eftersom de inte behöver sjukhusvård, säger hon.

Årets svininfluensepeak kommer i nästa vecka, tror Britt Åkerlind, och sedan kommer det plana ut.

Den senaste månaden har det kommit rapporter om att över 100 har dött i svininfluensa i Iran och över 40 i Ryssland. Men Britt Åkerlind ser inget samband.

– Det är inte en så allvarlig bild i Sverige. Nutritionsläget och den allmänna hygienen påverkar, och den känsligaste gruppen är äldre.

Svininfluensan var som värst 2009-2010 när tusentals människor dog över världen. Sedan dess har antalet drabbade dalat kraftigt, men influensatypen hänger fortfarande kvar. Att några insjuknar så här års är förväntat, och i takt med antikroppar och vaccinationer minskar spridningen.

– Det kommer bara att bli mindre och mindre av just den här typen av influensa. Sen får vi se vilka nya sorter som kommer, säger Britt Åkerlind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!