Flera brister upptäcktes när facket kollade Vallastaden

Oregistrerade företag och slarv med fallskydd blev resultatet av facket Byggnads kvällskontroll i Vallastaden.

Byggnads Richard Mellberg, Kari Mortola, Niklas Landstedt, Leif Adolfsson, Conny Delerud och Pierre Andersson planerar kvällens kontroller för att hinna med så många byggarbetsplatser som möjligt.

Byggnads Richard Mellberg, Kari Mortola, Niklas Landstedt, Leif Adolfsson, Conny Delerud och Pierre Andersson planerar kvällens kontroller för att hinna med så många byggarbetsplatser som möjligt.

Foto: Bänkt Olsson

Linköping2017-07-03 05:30

När fackföreningen Byggnads gjorde en kvällskontroll av de olika arbetsplatserna gick tre team med två man i varje ut för att prata med de som jobbade och kontrollera så att olika former av arbetsmiljöregler efterlevs.

– Vi sammanstrålade vid åtta på kvällen och då hade vi hunnit besöka alla arbetsplatser. Det vi kunde konstatera är att flera företag inte är registrerade som utstationerade. Det finns tio utstationerade företag registrerade, men det är fler (utländska) företag än så som jobbar i Vallastaden, berättar Richard Mellberg ombudsman på Byggnads öst.

Utstationering innebär att utländska arbetsgivare ska anmäla utstationeringar och anmäla en kontaktperson till ett register när de skickar arbetstagare för att arbeta här.

Utöver bristande rutiner i registreringen av vilka företag som faktiskt utför arbeten i Vallastaden konstaterades också arbetsmiljöbrister av olika karaktär på de flesta av arbetsplatserna.

– Det var allt ifrån att det fattades fallskydd till att Bas-U (byggarbetsmiljösamordnaren) fanns tillgänglig plus damm och andra arbetsmiljörisker, säger Richard.

För Byggnads är det viktigt att bygga upp förtroende hos den utländska arbetskraften för att kunna organisera även dem. Bland Svenska byggjobbare är anslutningsgraden runt 80 procent. Men en grov uppskattning gör gällande att det bara är två tredjedelar av arbetskraften som är Svenskar.

– Det vi får göra nu är att bedriva fackligt arbete. Organisera arbetstagarna. Kontakta arbetsmiljöverket där vi inte kan agera, och sedan agera på de arbetsplatser där vi faktiskt kan göra något själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!