Fler dör i hjärtsjukdomar i Norrköping

Fler dör av hjärt-kärlsjukdomar i Norrköping än i Linköping. Skillnaden mellan städerna är tydlig, men också mellan olika stadsdelar. Där sociala och ekonomiska villkor är sämre är dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar högre.

Linköping - Norrköping. Det är skillnad på dödligheten i de två grannstäderna.

Linköping - Norrköping. Det är skillnad på dödligheten i de två grannstäderna.

Foto:

ÖSTERGÖTLAND2016-11-24 07:30

Det visar ny forskning från Linköpings universitet. Björn Grips avhandling ”Den ojämlika dödligheten - hjärtdödlighet och samhällsutveckling i två städer” beskriver skillnaderna i Linköping och Norrköping under de senaste 60 åren.

Hjärtdödligheten i stort har sjunkit sedan 1980-talet. Samtidigt har skillnaderna mellan olika stadsdelar ökat de senaste åren. Avhandlingen visar att i minskningen har gått långsammare i områden med sämre sociala och ekonomiska villkor än i mer välbärgade stadsdelar.

Här framkommer skillnader mellan de undersökta stadsdelarna i Linköping, tjänstemannastaden, och stadsdelarna i arbetarstaden Norrköping. Befolkningssammansättningen har förändrats betydligt mer i Linköping än i grannstaden och segregeringen har gått betydligt längre.

Björn Grip har undersökt de två städerna under tidsperioden 1950-2010. Fram till 1970 ökade hjärtdödligheten i båda städerna och i Linköping fortsatte den ökningen ytterligare ett decennium.

Under 1970-talet inleddes alltså en minskning av hjärtdödligheten i Norrköping, precis när den dominerande textilindustrin hade slagits ut.

– Det kan tyckas oväntat, säger Björn Grip. Men 1970-talet var också en tid när politiken präglades av slagordet "ökad jämlikhet", den offentliga sektorn var utbyggd, de progressiva skatterna jämnade ut skillnader och Norrköping fick regionalt stöd efter textilkrisen.

– Textilindustrin var ohälsosam och alstrade sjukdom. För många var det nog en lättnad, ur hälsosynvinkel, att bli av med jobbet och få garantipension.

Samtidigt var Linköping i en besvärlig situation. Den gamla metallindustrin ASJ försvann och det var på håret att Saab-projektet JAS blev av.

– För de många som arbetade där spelade nog detta en roll, säger Björn Grip. Stress och oro för jobben kan ha haft konsekvenser i form av fortsatt ökning av för tidigt avlidna män.

Under 1970-talet var skillnaden mellan städerna därför inte så stor. Totalt var dödligheten i hjärt-kärlsjukdom i åldersgruppen 50-74 år betydligt högre i Norrköping än i grannstaden under den undersökta tidsperioden. Siffrorna för Norrköping låg kraftigt över riksgenomsnittet. Linköpings dödlighet för åldersgruppen låg i allmänhet, oavsett kön, under riksgenomsnittet.

Hjärt-kärlsjukdomar är fortfarande den vanligaste dödsorsaken i landet, även om den har halverats de senaste 20 åren genom medicinska framsteg och ett minskat rökande.

– Skillnaderna mellan stadsdelar ökar, säger Björn Grip, eftersom segregeringen ökar, inte minst i Linköping. Här byggs hela nya områden som många vanliga människor inte har råd att bo i.

Skillnaderna mellan städerna kvarstår också. Snabb strukturomvandling i Linköping har medfört expansion och inflyttning av nya kategorier välutbildade människor, vilket sannolikt bidragit till att dödssiffrorna sjunkit allt snabbare.

Norrköping har haft en långsammare nedgång av hjärtdödligheten under 1990- och 2000-talen, framför allt på grund av större problem med arbetslöshet, social och ekonomisk utsatthet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om