Fem vandaliserade i innerstan

Fem personer ska ha gripits av förstörelselusta i Linköping natten mot onsdagen. Den här natten kändes insatsen mot skadegörelsen extra tung för polisen.

LINKÖPING2015-07-15 12:10

Vid halvtvåtiden tiden natten mot onsdagen slog en privatperson larm om skadegörelse i innerstan. Fyra män och en kvinna i åldrarna 19-28 år ska på sin väg genom city ha vält papperskorgar, vräkt runt stolar vid kaféer och cyklar längs Tanneforsgatan och ned mot Gyllentorget. I höjd med Nygatan fick polisen tag i de fem. Två togs med för tillnyktring och de andra tre fick städa upp efter sig och sina vänner.

Linköpingspolisen berättar om och kommenterar den här händelsen på sin Facebooksida. Här konstaterar ordningspolisen Linus att polisen har en viss vana vid skadegörelse. Men, han berättar också att det den här gången kändes tungt att lägga kraft på den typen av ärenden.

Under onsdagsnatten arbetade flera polispatruller med det tragiska dödsfallet i Ljungsbro där en 13-årig pojke hittades drunkad, samtidigt som skadegörelsen skedde.

"När den här typen av totalt meningslös förstörelse tar resurser från en familj som nyss förlorat en son, känns arbetet väldigt hopplöst" skriver Linköpingspolisen och fortsätter

"att några få individer har mage att stå och skylla på varandra och samtidigt som de härjar om sina rättigheter när någon i andra delar av staden skulle behöva oss bättre".

Polismannen Linus betonar att det var tillräckligt med poliser i Ljungsbro under natten och att inga insatser har blivit lidande av att man fick hålla en bil kvar i innerstan på grund av skadegörelsen.

­– Men på Facebook ville jag förmedla känslan vi hade, säger han. Det är klart att vi förstår att vi måste göra insatser som den mot skadegörelsen också. Men i jämförelse med arbetet i Ljungsbro kändes det märkligt. Vi tänker ganska ofta när vi är ute "varför gör vi det här, och inte det där?" men det är inte ofta reflexionen görs mot bakgrund av sådana ytterligheter som det handlade om natten till onsdagen.

Polisen uppmanar dem som fått sina cyklar förstörda att höra av sig. Detsamma gäller kaféägare som drabbats av skadegörelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!