”Fel personer tjänar pengar här”

Polisprojekt Det är tips från allmänheten som hjälpt östgötapolisen fram till tillslagen mot flera bussbolag.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2014-01-29 06:45

– Vår metod har gått ut på att störa bussbolagen så mycket vi kan och försvåra deras sätt att ta in alkohol, säger polisens presstalesman Joakim Stenman.

Projektet ”Bus stop” följs med intresse av polis och tull i övriga landet.

– Polisens förhoppning är att det här projektets arbetssätt ska bli en metod som alla polismyndigheter använder sig av, säger Joakim Stenman.

Insatser mot alkoholsmuggling och langning är vanligen personalkrävande och kräver timmar och åter timmar av spanings- och utredningarbete för polis och tull. Projektets arbetssätt gör insatserna effektivare och ger mycket större resultat i förhållande till personal och arbetstimmar, beskriver Stenman.

De båda östgötska bussarna observerades i tullen i Helsingborg men tilläts köra vidare mot en samordnad planerad insats i Östergötland.

– Tullverket kan inte stoppa på långa vägar så många som vi skulle behöva, vi har inte kapacitet, säger Sune Rydén, nationell specialist på alkoholfrågor vid Tullverket.

Samverkan har också skett med andra polismyndigheter, bland annat polisen i Jönköping som kontaktat kollegorna i Linköping och lämnat uppgifter om östgötska bussbolag som levererar alkohol.

Sedan 2008 samverkar tolv olika myndigheter i kampen mot så kallad grov organiserad brottslighet, där företag och privatpersoner blåser staten på skatter och tjänar svarta pengar under organiserade former. I samverkan ingår förutom polis och tull även Försäkringskassan, Skatteverket och Kronofogden.

Både polisen och tullen understryker att tipsen från allmänheten är av avgörande betydelse för myndigheternas kamp mot smuggling.

– När vi får tips bearbetar vi dem och vi ser mönster träda fram, säger Joakim Stenman.

– Förr eller senare har vi så mycket information att vi kan slå till, säger Sune Rydén.

Även om det finns medborgare som tipsar polis och tull finns det andra som inte anser att införsel av oskattad alkohol och vidareförsäljning av den är ett särskilt allvarligt brott jämfört med mycket annat.

– Samma människor som klagar på att de får för dålig vård eller dålig skola för skattepengarna tycker att det inte är så farligt att hantera oskattad alkohol. De måste göra kopplingen och se helhetsbilden. Det är fel personer som tjänar pengar här, säger Tullverkets alkoholspecialist Sune Rydén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!