Det är äldrenämnden beslut som rör inriktningen på nämndens arbete de närmaste fyra åren. Det handlar bland annat om en förändrad syn på upphandlingar inom äldreomsorgen.
De tre partierna inom Koalition för Linköping hade före valet, olika syn på hur man ville organisera äldreomsorgen. Socialdemokraterna utlovade att åtminstone hälften av omsorgen skulle vara i kommunal regi, Miljöpartiet ville å sin sida se en omsorg utförd av idéburna organisationer eller personalkooperativ. Folkpartiet, då i Alliansen, satte valfriheten för enskilde främst.
Gårdagens beslut rör inte precis detta men visar klart att den nya majoriteten vill frångå principen att upphandla alla verksamheter.
Istället tänker man sig en konstruktion där man istället ger en utförare – framförallt den kommunala organisationen Leanlink – det man kallar ett verksamhetsuppdrag. I klartext betyder det att man kan bestämma sig för att ge ett uppdrag till den kommunala organisationen inom områden där man behöver öka kompetensen, exempelvis demensomsorgen. Eller vill man se till att det finns en lagom mix i olika områden mellan det som drivs av privata utförare och det som drivs i kommunal regi.
– Vi tycker också att det är viktigt att man tar hänsyn till hur känslig en målgrupp för förändringar när vi ska besluta om vad som kan upphandlas eller inte, säger Eva Lindh (S), ny ordförande i äldrenämnden.
Även om avsikten med mandatperiodens konkurrensutsättningsplan är att öka andelen kommunalt driven äldreomsorg så innebär det inte slutet på privat omsorg i Linköping, försäkrar Eva Lindh (S)
– Det här handlar inte om antingen eller, utan snarare både och, säger hon.
Hon menar att den nya planen – där möjligheten till kontinuitet är en viktig faktor för att slippa upphandling – också gynnar privata utförare. Lindh pratar om längre avtalstider än de maximalt 5 år, plus två års förlängning, som utförare kan få i dag. Hon ger exempel på kontrakt som med förlängningar kan ge ett tioårigt avtal. Vilket också är det löfte som (S) gav till Linköpingsborna i sitt framtidskontrakt.
Enligt Eva Lindh har alla de tre koalitionspartierna haft olika åsikt i frågorna men efter förhandlingar till slut enats och nu är alla, hävdar hon, nöjda.
De första avtalen som kan komma att lyda under den nya planen går ut i september 2016.