Ett kösystem istället för betyg

Nu spelar betygen ingen roll längre och mer än hälften av alla utbildningar vid Linköpings universitet går fortfarande att söka till hösten.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2015-07-31 13:00

Än är det inte för sent att söka till universitet och högskolor. Civilingeniör, affärsjurist, biomedicinsk analytiker eller varför inte studera idrott och hälsa, barn- och ungdomspsykiatri eller en kurs i ögonrörelsemätningar. Vid Linköpings universitet är mer än hälften av utbildningarna fortfarande sökbara och över 15 000 högskoleutbildningar runt om i Sverige går att söka. Men det finns inga garantier om lediga platser.

– Utbildningarna kan vara öppna för sen anmälan, men det är inget som garanterar att det finns platser kvar, säger Susanne Wadsborn Taube, chef för avdelningen för antagning och studentstöd på Universitets- och högskolerådet.

Det går fortfarande att göra en sen anmälan till hundratals utbildningar vid Linköpings universitet och några tusentals runt om i Sverige. Alla utbildningar som är öppna för sen anmälan går fortfarande att söka.

– Man står som en slags "stand by" om det finns lediga platser, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet.

– Betygen gäller inte längre vid en sen anmälan. Nu fungerar det mer som ett kösystem där först sökande står först i kön, men alla behörighetskrav måste självklart fortfarande uppfyllas, säger Susanne Wadsborn Taube.

De mest populära utbildningarna där det råder störst konkurrens är dock inte öppna. Där är reservlistorna så långa att lärosätena inte anser det vara nödvändigt att hålla dem öppna för sena anmälningar.

– Det är universiteten och lärosätena själva som tar besluten om de ska hålla öppet för sena anmälningar eller inte. Egentligen så är det inte för sent att söka ens när terminen startat, det kan vara så att folk hoppar av efter ett par veckor. Det kan vara värt att ta kontakt med de skolor man är intresserad av, säger Åke Lernefalk.

På Universitets- och högskolerådets webbplats antagning.se finns listorna på alla de kurser och program där det kan finnas platser kvar efter första urvalet. Under augusti behandlas de sena anmälningarna. Enligt Susanne Wadsborn Taube är det relativt många som känner till och även anmäler sig sent till högskolorna.

– Dagen efter sista anmälningsdag har de flesta högskolor och universitet öppet för sen anmälan till vissa kurser och program. Men tidigare år har det varit så pass många som anmält sig sent så nu har många av skolorna valt att öppna upp kurserna för sen anmälan först efter att urval ett är klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!